Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto waniliowe z żurawiną

Jeśli macie dostęp do świeżej żurawiny zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. Wygląda tak zwyczajnie i raczej nie kusi jakoś specjalnie ale jego smak jest rewelacyjny. To będzie ciasto z pewnością powtarzane przeze mnie jeszcze wiele razy a ja rzadko coś piekę po raz drugi.

Źródło

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.

Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.

Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego :-)

piątek, 24 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/24 07:41:26
Ta warstwa żurawiny tak pięknie się odznacza...
-
2014/10/24 09:27:04
Uwielbiam żurawinę! Ciasto z nią musiało być pyszne! :)
-
2014/10/24 11:37:41
O rany, ale mi się to ciasto podoba. Muszę poszukać żurawiny!
-
2014/10/24 15:45:58
Aż wstyd, ale jeszcze w tym roku nie kupiłam żurawiny.
-
Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/25 00:22:19
Chwilowo sklepy auchan mają surową żurawinę, przynajmniej w Krakowie, w innych miastach nie jestem pewna. I jeszcze kasztany ale jakieś dziwne, wcale im skorupki nie błyszczały, tylko takie matowe i beż życia.
-
2014/10/25 16:39:00
Nie jadłam nigdy ciasta z żurawiną ,cudowne.
-
2014/10/25 21:48:20
U mnie jeszcze żurawiny nie ma, ale jak tylko się pojawi, to wypróbuję :)
-
2014/11/02 18:53:42
U mnie niestety problem ze świeżą żurawiną, bo nikt nie chce jej sprowadzić, no chyba, ze wezmę cały karton 10 kg ... a dla mnie to zdecydowanie za dużo .... jeśli jednak uda mi się ją dostać na pewno upiekę to ciacho:)
-
2016/04/30 14:10:40
Wspaniały przepis - właśnie takiego szukałam! Ciasto wygląda obłędnie. Niestety nie mam świeżej żurawiny. Czy mogę dodać suszonej?
-
2016/04/30 17:18:33
Może być suszona żurawina ale nie będzie to ten sam smak. Polecałabym raczej inne owoce np. maliny, jagody, truskawki. Mogą być nawet mrożone:)