Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb żytni z siemieniem lnianym

Wypiekanie chleba wciąga. Wie to każdy, kto choć razy upiekł własny bochenek. Pamiętam czasy, jeszcze szkolne, kiedy szło się do sklepu i kupowało  ciepły chleb. Zanim doszłam do domu musiałam urwać kawałek gorącej skórki. Albo czasy kiedy chodząc na religie do salki  przy kościele  obowiązkowo wstępowałyśmy z koleżankami do piekarni, na rogale prosto z pieca. Co to był za smak!   Dzisiaj chleb jest pakowany w foliowe worki, a ten który jest wypiekany na miejscu w supermarketach niby pięknie pachnie ale jakoś mnie nie kusi - być może za dużo naczytałam się na temat pieczywa głęboko mrożonego. Za to chleba upieczonego w domu, posmarowanego  masłem,  nie jestem w stanie sobie odmówić. Dlatego co weekend  wyjmuję nowy przepis, jeszcze z czasów Weekendowej Piekarni.  Ja wtedy  bałam się piec ale przepisy zbierałam przeczuwając chyba, że i moja pora nadejdzie.

Źródło: Blog "Wild Yeast"

Namaczanka z siemienia lnianego:

  • 91 g. siemienia lnianego
  • 273 g wody


Przygotowanie: Wymieszać wszystkie siemię z wodą i odstawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Zaczyn zakwasowy:

  • 364 g. mąki żytniej razowej
  • 290 g. wody
  • 17 g zakwasu żytniego


Przygotowanie: Wymieszać składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić pod przykryciem na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 182 g mąki żytniej razowej
  • 364 g mąki wysokoglutenowej np. Manitoba
  • 119 g wody
  • 4 1/2 g (1 1/2 łyżeczki) drożdży instant
  • 16 g (1 solidna łyżka) soli
  • cała namaczanka
  • cały zaczyn


Przygotowanie: W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta właściwego i mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników przez ok. 3 minut. Ilość wody dostosować do konsystencji ciasta. Miksować na średnich obrotach, aż ciasto zacznie się razem trzymać (mało rozwinięty gluten - patrz linki poniżej). Powinno to trwać ok. 3 minut, ale ciasto i tak będzie bardzo lepkie. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić do fermentacji na 45 minut, przykryte folią, w temperaturze ok. 26-27 stopni Celsjusza (można to uzyskać, przez włożenie miski do dużej torby foliowej z miseczką z gorącą wodą). Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut, by odpoczęły. Uformować właściwe bochenki i ułożyć do wyrastania w formach lub koszykach. Odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę w temperaturze 26-27 stopni Celsjusza. Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem posmarować glazurą i naciąć. Piec z parą przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 220 i piec przez 35-45 minut, do czasu aż skórka będzie ciemno brązowa. Wyłączyć piekarnik, zostawić chlebki by wyschły przez ok. 10 minut w otwartym i stygnącym piekarniku. Ostudzić na kratce, potem zawinięte w ściereczkę przez kilka godzin zanim zostaną pokrojone.

Smacznego:)

wtorek, 28 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/28 08:17:43
Wspaniały!
-
2014/10/28 17:34:32
Uzależnia, oj uzależnia. Kiedy ja wracałam ze szkoły, to koło przystanku była piekarnia. Nie można było nie zajrzeć i przynajmniej nie powąchać. Potem na studiach, chodziliśmy do piekarni w środku nocy. Pan otwierał drewniane drzwi i sprzedawał jeszcze gorący chleb. To było to. A teraz? Teraz dwa razy w tygodniu otwieram mój własny piekarnik.
-
2014/10/28 20:41:17
Pyszny być musi. Co prawda najczęściej piekę polski, zwykły, w bochenku, bo jego chrupiącą skórką jeszcze się nie nasyciłam, ale Twojego spróbować muszę:)
-
2014/10/28 22:44:07
wspaniały - domowy chleb najlepszy na świecie!
-
2014/11/03 16:36:09
Wiosenko widze, ze mamy podobne wspomnienia:) U nas nieraz i skórka z połowy chleba znikała i taki ogryziony do domu przynosiłyśmy:) ... a domowy wypiek wciąga i to bardzo, bardzo:)
-
2014/11/03 16:36:27
Zapomniałam dodac, że bardzo podobają mi się twoje kromeczki:)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/07 11:49:24
domowy chleb, niebo w gębie