Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak ziołowo - cytrynowy

Podstawą pieczenia każdego mięsa jest dobra marynata.  Wie o tym każdy kto choć raz zapomniał mięso zamarynować- różnica jest ogromna. Mięso, które spędzi kilka godzin w lodówce natarte przyprawami, posypane ziołami i spryskane oliwą staje się kruche i aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na kurczaka ziołowo - cytrynowego. Bardzo dobre połączenie.


Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona papryka ostra
  • tymianek
  • 1 cytryna

Kurczaka umyć i osuszyć.  Wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać z oliwą tak aby powstał gęstawy sos. U mnie były to 4 łyżki oliwy. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą  i posypać solą, pieprzem i mieloną papryka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 min aby mięso się zrumieniło.

Smacznego:)

piątek, 26 września 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/26 07:30:54
W takiej aromatycznej wersji uwielbiam...
-
2014/09/28 17:26:40
Boszszsz, jaki apetyczny, baaardzo:)
-
2014/10/02 11:35:33
Oj to prawda ... im dłużej tym lepiej:) kurczak palce lizać:)