Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak duszony w bardzo aromatycznym sosie

A może by tak przejść na wegetarianizm?- zastanawiałam się niedawno. Serio, nie jestem jakąś wielką fanką mięsa, mogę przeżyć bez niego całkiem długo. Obecnie jadam je tylko jeden raz w tygodniu, oczywiście w niedzielę. W tygodniu zazwyczaj robię coś na szybko a, że mięso potrzebuje dłuższego gotowania, obywam się bez niego.  I wlaśnie dlatego uświadomiłam sobie, że go wcale nie potrzebuję. Ale obawiam się, że gdybym podjęła to wyzwanie mogłoby się stać dla mnie zbyt uciążliwe. Podziwiam tych wszystkich, którzy rezygnując z mięsa gotują inne  posiłki, które przecież powinny być przemyślane, żeby były pełnowartościowe. Ich kreatywność mnie powala. Bo co innego jest wymyślić kotleta z kaszy jaglanej  raz na jakiś czas a co innego jeść pięć razy dziennie tylko posiłki wegetariańskie. O diecie wegańskiej nawet nie wspomnę- za bardzo lubię jajka:)

Poza tym muszę stwierdzić, że kiedy jem mięso tak rzadko, akurat wtedy bardziej mi smakuje. Na przykład, dzisiejszy obiad.Główny składnik to kurczak ale jest tu spora ilość warzyw i przypraw, które sprawiają że mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie ale zachwycam się właśnie tym sosem a nie samym mięsem. Podsumowując moje rozważania na temat ewentualnego wegetarianizmu w moim życiu  stwierdzam, że chyba jednak pozostanę przy jednym mięsnym obiedzie na tydzień ale chętnie zapoznam się z  wege przepisami .


Składniki:

  • 6 udek przekrojonych na pół lub 12 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżecka majeranku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub mały kawałek świeżego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki wody
  • płatki migdałów
  • kolendra świeża

W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skóry), wodę oraz sok z cytryny i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu około 40 min.  Kiedy mięso odchodzi już od kości a sos się zredukował i stał klarowny dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 5 min. Kurczaka wykładać na talerz razem z warzywami, posypać prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego:)

niedziela, 21 września 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/21 08:33:39
Wiosenko bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda ten kurczak:) .... u nas mięso gości częściej, bo niestety chłopaki uwielbiają,ale ja mogłabym go nie jeść ... choć np. bez szynki życia sobie nie wyobrażam:)
-
Gość: Beata, *.static.ip.netia.com.pl
2014/09/21 19:26:36
Witam. Widze że ma Pani ogromna wiedze kulinarą oraz doświadczenie....Piszę ponieważ zastanawia mnie jedno.. Orientuje się moze Pani jaka jest różnica w cieście pomiędzy kakorami a soczewiakami sejnieńskimi? Na stronie ministerstwa rolnictwa i rozwoju znalazłam, ze kakory są z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem drożdży a jak przeszukuje przepisy w internecie to na najpopularniejszych blogach kakory są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego... I już sama nie wiem.....
-
2014/09/21 20:51:06
Myślę, że drożdże gdzieś przepadły przy przekazywaniu przepisu i tym sposobem powstał drugi przepis:)
Moi znajomi z Podlasia twierdzą, że drożdże w cieście muszą być. Swoją drogą, chyba je zrobię bo uświadomiłam sobie, że nie ma ich na blogu:)
-
2014/09/21 22:47:13
Ja miałam bardzo krótkotrwały epizod wege, jeszcze w liceum. Wtedy zabrakło wiedzy i weny, a teraz odpada ze względów praktycznych - chłopaki bez mięsa nie przetrwają dłużej niż dwa dni.
-
2014/09/22 08:20:26
apetycznie wygląda
-
Gość: Beata, *.static.ip.netia.com.pl
2014/09/22 10:46:45
No właśnie ja już nie wiem jak to ma być bo tutaj www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Soczewiaki-sejnenskie jest napisane, że kakory to niby z dodatkiem drożdży a soczewiaki bez :) i Soczewiaki sie smazy a kakory piecze :) Najlepiej byłoby to sprawdzić w jakiejsć książce kucharskiej a niestety takiej nie posiadam :(

Nie mniej dziekuje za odpowiedź i czekam na przepis :)