Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Karkówka w sosie serowo-ziołowym

Tak się zamyśliłam nad smakiem tej potrawy, że robiąc zdjęcie nie zauważyłam, że właściwie nie widać co jest na talerzu. Pozostaje mi więc opisać jej smak a Wam uwierzyć mi na słowo.

Karkówka jest doskonałym mięsem do pieczenia czy grillowania bo nie wychodzi ani sucha ani twarda.  Odpowiednio skomponowane dodatki mogą sprawić, że karkówkę można by jeść co tydzień i za każdym razem smakowała by zupełnie inaczej. Mięso to tylko mięso, liczy się to co nadaje mu smak. W dzisiejszym daniu ważny jest ser oraz warzywa. Sos  pięknie się wypieka  a mięso nabiera intensywnego smaku dlatego nie należy  przesadzić z przyprawami.


Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
  • 2 serki topione (20 dag)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka (użyłam żółtej)
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki

Karkówkę rozbić na cienkie plastry.Posypać przyprawą i tymiankiem. Ułożyć mięso w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie, następnie ułożyć warstwę pokrojonych pieczarek, a na wierzchu papryki. W rondelku rozpuścić serki w 250 ml wody gorącej wody. Gdy ser będzie już gładki zalać mięso, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego d 180 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min, 15 minut przed końcem nalkeży zdjąć pokrywę aby zrumienić wierzch. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

piątek, 12 września 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/16 09:28:27
Muszę zrobić:)