Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe ślimaczki dyniowe

Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Na blogach jest jej pełno ale wiele osób jeszcze jej nie próbowało i raczej kojarzy im się tylko z podobizną Skąpego Jacka wycinaną przez dzieci na Halloween. Tymczasem dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa ale może być też świetnym barwnikiem bo czy jest lepszy sposób, żeby uzyskać tak piękny słoneczny i radosny kolor? Naturalny sposób? Chyba nie.

Składniki na ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 1/2  szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 150 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
  • 120 g  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g  mąki

Składniki na nadzienie:

  • 200-300g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4-6 łyżek cynamonu
  • żurawina

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, pure z dyni  i prawie całą makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt  cynamonową masą i posypać żurawiną. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Piec około 10-15 min. Po wystygnięciu można polukrować.

Smacznego:)

niedziela, 28 września 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/28 08:54:48
Porwałabym Ci je na wycieczkę...
-
2014/09/28 11:39:00
Śliczne zakrętaski. Smakuję na pewno wspaniale ze szklanką mleka, mmm :)
-
2014/09/28 20:25:11
zrobię w ten weekend! :)
-
2014/09/28 22:48:23
Robiłam podobne kilka razy. Są idealne. Ja właśnie zaczęłam dyniowanie, chociaż w tym roku będzie mizerne, bo zbiory byle jakie.
-
2014/09/29 20:34:17
Ja dynię uwielbiam, ale faktycznie - moje nieblogowe koleżanki patrzą na mnie podejrzliwie, gdy serwuję im ciasta z dynią...
Pysznie wyglądają te drożdżóweczki :)
-
2014/10/01 17:37:07
Uwielbiam dyniowe wypieki!!!!
-
2014/10/02 11:48:13
Ślimaczki niezwykłej urody:) ... a ja mam w planach drożdżowe i puree z dyni w lodówce:)