![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki dyniowe
Aż trudno uwierzyć ile można zrobić z jednej dyni. Moja kolejna propozycja to mięciutkie, oczywiście słoneczne bułki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe, tylko z masłem. Wspaniale smakowały także w pracy na drugie śniadanie.Taka żółciutka kanapka jest niezwykle kusząca. Skłądniki:
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać drożdże, jajka, pure z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do na 40 min. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć w rulon. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i odstawić na 15 min. Przed wstawieniem do pieca posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Piec 20 min w temperaturze 180 st. Smacznego:) wtorek, 30 września 2014, wiosenka27
|