Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Warzywne racuchy

To miały być placki marchewkowe. Pomyślałam, jednak, że sama marchew będzie mdła więc dorzuciłam niewielki kawałek pora a kiedy otworzyłam lodówkę i zobaczyłam kilka pieczarek wiedziała już, że i one wylądują w plackach. Całość wyszła zaskakująco dobra i delikatna. Słodycz marchewki doskonale połączyła się z ostrością pora. A dla większego  zaostrzenia smaku podałam racuchy z sosem czosnkowym.


Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • mały kawałek pora
  • 6-7 pieczarek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz (sporo)
  • szczypta curry
  • tymianek
  • 2-3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia

Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Pora pokroić w drobne krążki, pieczarki w paseczki lub kostkę. Do miski z warzywami dodać jajka, wymieszać, dodać mąkę, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką kłaść małe porcję masy warzywnej i smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.

Smacznego:)

piątek, 11 lipca 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/11 11:23:36
Świetny pomysł Wiosenko!
-
2014/07/11 16:14:59
Super. Ja chyba tego rodzaju placków nie robiłam.
-
Gość: , *.hfc.comcastbusiness.net
2014/07/12 03:32:41
No tak juz jest ze przy sprzataniu lodowki wychodza nam najlepsze dania :) Placki wygladaja rewelacyjnie! :)