Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Risotto z kurkami

Sezon kurkowy w pełni więc pora zaprezentować jakieś danie. Przejrzałam bloga  i okazało się, że nie ma nim jeszcze risotto a jest to tak pyszne danie, że warto o nim przypomnieć. Risotto kurkowe można podawać z mięsem ale mnie w zupełności wystarczy jako danie samodzielne.

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 g kurek
  • zielona pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • masło

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę oraz  kurki. Usmażyć do miękkości. Na drugiej patelni rozgrzać olej,  wsypać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać usmażone kurki i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie wiórkami masła, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

środa, 09 lipca 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/09 09:29:03
Zjadłabym z przyjemnością...
-
2014/07/09 10:04:11
Pysznie gotujesz, szkoda, że mieszkamy daleko od siebie ;), pozdrawiam serdecznie :*
-
2014/07/09 11:12:33
O tak, to idealne danie na letni obiad. Może mnie nawet zainspirujesz, jeżeli chodzi o dzisiejszy obiad?
-
2014/07/10 09:17:16
dzięki za pomysł na obiad :)
-
Gość: Basia, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/23 21:14:44
Jutro zrobię risotto. Zastanawiam się tylko czy pominięciem wina wpłynie na smak... Proszę o poradę:-)
-
2014/07/23 21:25:44
Można bez wina, bo kiedyś robiłam i w trakcie gotowania okazało się że butelka po winie jest pusta a ja musiałam skończyć danie. Jednak z winem risotto jest zdecydowanie lepsze. Alkohol wyparowuje ale lekko kwaśny smak wina pozostaje w daniu. Jest pycha:)
-
Gość: Basia, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/24 21:09:40
Wyszło bardzo dobre. Dodalam jednak wino....
-
2014/07/25 07:40:04
Super. Dziękuję za info:)
Pozdrawiam:)