Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowo-ziołowa karkówka z grilla

Sezon grillowy oznacza dla mnie eksperymentowanie z różnymi marynatami. Jest to bardzo ważny element pieczenia mięs zarówno w piekarniku jak i na grillu. Dzięki niej mięso po upieczeniu jest kruche i aromatyczne ale, żeby tak się stało należy  trzymać je  w marynacie przynajmniej kilka godzin a ja zwykle wkładam je  na całą noc. Ostatnio przyrządziłam marynatę z bardzo oczywistych i pasujących do siebie składników gdyż użyłam cytryny i ziół. Kiedyś piekłam podobne mięso właśnie w piekarniku jednak aromat dymu nadaje tego wyjątkowego smaku. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny (ok. 6 łyżek)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu i tymianku

Kotlety wieprzowe dokładnie rozbić. W głębokim naczyniu wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz przecisnąć czosnek. Marynata powinna mieć gładką konsystencję. Włożyć do niej rozbite plastry mięsa tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grillować z po kilka minut  z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.

Smacznego:)

niedziela, 27 lipca 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/27 21:46:05
Uwielbiam mięso w takich smakach :)
-
2014/07/27 23:48:48
Świetne aromaty dla karkówy :) uwielbiam taką, szkoda że nie mam ogródka z grillem :)
-
Gość: hiaccyntka, *.90.59.30.sttb.pl
2014/09/25 14:14:21
Karkówa z grilla to chyba najlepsze mięso jakie może być :) Zwłaszcza grillowana na grillu gazowym, ja robię na grillu Broil King, wychodzi super, bardziej soczysta, jakby mniej straciła smaku niż na węglowym grillu, mniej owędzone i nie spalone.