Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Miodowa łopatka

Dzisiaj z cyklu domowe wędliny polecam pyszne pieczone mięso. Może być to karkówka lub szynka, ja tym razem użyłam łopatkę. Mięso pieczone w miodowej marynacie jest pyszne albo ja po prostu uwielbiam te smaki ale jeśli chcecie przekonać się jak smakuje, polecam Wam ten przepis. Dzięki całonocnemu marynowaniu mięso przechodzi smakami i jest kruche. Jest to sposób na wspaniałą , domową wędlinę.


Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu

Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Oliwę wymieszać z miodem i posmarować mięso.  Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso włożyć do rękawa  i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min. 15 min przed końcem rozwiązać rękaw aby mięso się przyrumieniło. Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 maja 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/05 14:50:32
Pyszne domowe mięsko :)
-
2014/05/07 20:33:37
Bardzo lubię takie pieczone mięsko:) .... zarówno na cieplo, jak i później do kanapek:)