Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chałka na maślance

Czy można lepiej zacząć dzień niż z domową chałką? Pewnie nie. Mój ostatni wypiek zrobiłam na maślance. Lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem jogurtu lub maślanki bo jest wtedy wilgotne i smakuje wyjątkowo. Z domową konfiturą lub masłem jest to wspaniałe śniadanie.

Inspiracja

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo
  • sezam

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i  piec w 180*C przez ok. 40 minut.

Smacznego:)

czwartek, 15 maja 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/15 08:31:33
Jaka puszysta!
-
2014/05/15 10:23:39
wygląda bosko!! uwielbiam chałki :-))
-
2014/05/15 11:22:13
Nigdy takiej nie robiłam.. Na razie mam w planach chałke na śmietanie, ale ta będzie następna w kolejnosci :)
-
Gość: Martyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/15 11:45:06
Hej, zapraszam Cię do skorzystania z nowego agregatu blogowego zblogowani.pl
Pozdrawiam,
Martyna.
-
2014/05/15 16:16:03
Dawno nie robiłam chałki, a pogoda sprzyja, oj sprzyja.
-
Gość: Patrycja T, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/16 12:06:33
Cudownie wygląda :D Od dłuższego czasu rozmyślam o upieczeniu takiej chałki jednak coś mnie powstrzymuje :D Boję się, że nie wyjdzie :) Muszę się przełamać i podjąć wyzwanie :)
-
Gość: kabaczek, 95.141.29.*
2014/05/16 14:11:39
może i chałka na maślance nadaje się na wiosenne dni, ale niestety pogoda nie jest wiosenna. już zdążyłam się przeziębić i teraz siedzę popijając gorącą herbatę green tea peach z teekanne. może jak już wyciągnę się z łóżka to spróbuje twojego przepisu, jeżeli nie można się na słoneczku wygrzewać to pozostaje gotowanie.