Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkanocna zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem

Czas biegnie nieubłaganie i święta już za pasem. Dla mnie ten czas będzie krótszy niż dla wszystkich więc już od dziś zaczynam prezentację kilku  moich wielkanocnych propozycji. Na pierwszy ogień idzie przepyszna, kremowa zupa chrzanowa.  Już sama smakuje wspaniale a dodatek wędzonego pstrąga czyni ją jeszcze bardziej wyjątkową. Bardzo polecam na święta jako alternatywę dla żurku.

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 1 mały wędzony pstrąg

Cebulę posiekać, podsmażyć lekko na oleju. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę i chwilę potrzymać na ogniu. Zalać bulionem, dodać pozostałe warzywa i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć zupę z ognia, wyjąć pora i selera (można też zostawić ale wtedy zupa będzie gęstsza) i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogień, dodać chrzan i śmietanę i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z obranym wędzonym pstrągiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 07 kwietnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/07 11:25:02
Bardzo wykwintna!
-
2014/04/07 13:51:08
Nie jadłam jeszcze takiej. Dlaczego krótszy Agnieszko?
-
2014/04/07 14:04:06
Bo wkrótce wyjeżdżam:)
-
2014/04/07 16:54:23
Baaaaardzo mi się podoba ta zupka!
-
2014/04/07 21:45:37
Bardzo ciekawa zupa. Nigdy takiej nie jadłam.
-
2014/04/08 07:56:07
pominę pstrąga i zrobię w tym roku.
-
2014/04/08 16:06:03
Myślę, że ta zupa musi stanąć na moim świątecznym stole :)
-
2014/04/08 22:45:32
Też tak myślę:)
-
2014/04/10 20:34:54
U nas musi być żurek, ale ta zupa bardzo mi się podoba:). Udanego wyjazdu Aguś:)
-
2015/06/25 15:54:45
Zupa z wędzonego pstrąga brzmi jak dla mnie dosyć egzotycznie, ale muszę przyznać, że coś mnie w niej pociąga :P Myślę, że się nie oprę i spróbuję ją zrobić w najbliższy weekend.