Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Mięso, które dzisiaj proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie -jak dla mnie genialne -  miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli. Bardzo polecam tę pieczeń na świąteczny stół bo na pewno nie pożałujecie.

Inspiracja

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1//4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki miodu
  • świeży rozmaryn ew. suszony

Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce. Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.

Smacznego:)

środa, 09 kwietnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/09 07:29:24
Świetna ta Twoja szyneczka!
-
2014/04/09 08:14:17
Wyglada pysznie. Juz zapisalam sobie przepis. Moze skorzystam z niego na swieta :)
-
2014/04/09 19:19:20
Ja właśnie dzisiaj robię szynkę, ale zupełnie inną.
-
2014/04/10 20:39:21
Ja niestety zanim zrobię cokolwiek z miodem musze się przebadac pod kątem alergii na niego ... bo ostatnio po polizaniu łyżki po miodzie mialam taki odlot, że myślałam, ze isę na szpitalu skończy .... ale szynka bardzo mi się podoba ... wygląda na soczystą:)