Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Boczek duszony w warzywach

Wspaniały boczek na chleb. Mięciutki bo duszony, wspaniale pachnie przyprawami ale też przejmuje smak warzyw. Dzięki temu jest tak pyszny, że trzeba mieć silną wolę, żeby nie zjeść go za dużo.

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok. 1,20 )
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 duża pietruszka
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku

Boczek natrzeć solą i ziołami. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej pokrojone warzywa i doprowadzić do zagotowania. W tym czasie na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek. Obsmażony obłożyć czosnkiem i włożyć go do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, ew. odrobinę soli i dusić ok. 1,5 godź. Po tym czasie boczek wyjąć na talerz, wierzch obciążyć i odstawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

poniedziałek, 10 marca 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/03/10 11:41:10
uwielbiam domowe wędliny, taki boczek to pycha :)
-
2014/03/10 11:46:00
Ja zwykle swój piekę w piekarniku, ale ta wersja też bardzo mi odpowiada...
-
2014/03/10 12:07:12
Ja do tej pory też piekłam ale ten duszony wydaje mi się delikatniejszy:)
-
2014/03/10 20:33:20
Wiesz, że ja nie lubię boczku? Jedyna opcja w jakiej go zjem, to taki z patelni, z wytopionym tłuszczem.
-
2014/03/10 20:39:58
Ja też jak na razie tylko piekłam, ale ten pomysl z duszeniem bardzo mi się podoba:) pozdrawiam
-
2014/03/11 12:16:58
Ja także do tej pory zawsze piekłem boczek ale będę musiał teraz spróbować duszonego ;)