Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wieprzowina w sosie grzybowym (na bazie demi glace)

Tym razem wykorzystałam demi glace do sosu z suszonych grzybów. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania a mięso było aromatyczne. Takie danie idealnie pasuje do kaszy, gryczanej ale i do pęczaku. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • 4 łyżki demi glace
  • garść suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Grzyby zalać szklanka wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 min.  Po tym czasie wyjąć grzyby, pokroić, wody nie wylewać. Szynkę rozbić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szynkę z każdej strony. Dodać demi glace, wlać ok. 500 ml wody i zagotować. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie dodać grzyby oraz wodę, która pozostała z ich gotowania. Dusić na wolnym ogniu, aż szynka będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i surówką.

Smacznego:)

czwartek, 27 lutego 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/27 21:36:17
Wygląda przepysznie - aż zgłodniałam. :)
-
2014/02/28 07:08:25
ale kusisz :)
-
2014/02/28 08:15:09
Obiad, którego nie powstydziłaby się niejedna restauracja!
-
2014/02/28 08:58:03
Podziwiam Cię za te sosy. Muszę i ja się nauczyć.
-
2014/02/28 09:00:45
Bardzo smakowicie wygląda :)
-
2014/02/28 21:51:51
Mmm, wygląda znakomicie !:)
-
2014/03/04 20:36:53
Wiosenko wpraszam sie do Ciebie na kolejny obiad:) .... mięso wygląda mega apetycznie:)