Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie

Kawę z wiśniami odkryłam już jakiś czas temu. Jako, że jest to genialne połączenie postanowiłam do niego wrócić. Tym razem do biszkoptu dodałam trochę maku, wiśnie przesmażyłam i dodałam do nich galaretkę. Masa jest zrobiona na bazie serka mascarpone i jak dla mnie jest to właśnie najważniejsza warstwa tego ciasto chociaż wszystko razem smakuje genialnie. Ciasto zniknęło bardzo szybko bo smakuje tak lekko i zwiewnie że człowiek nie czuje, że to już kolejny kawałek.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do białek dodać rozmieszane żółtka, przesiać mąki z proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę o wymiarach 24/32 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.

Składniki na nasącz:

  • 100 ml wody
  • 30 ml wiśniówki

Wymieszać składniki, nasączyć upieczony biszkopt, raz koło razu.

Składniki na masę wiśniową:

  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa

Wiśnie wsypać do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić ok. 20 min. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Kiedy wiśnie są już gęstawe, przełożyć je na biszkopt i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kawową:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ubijać mikserem, aż będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Wierzch ozdobić startą czekoladą lub kawą mieloną.

Smacznego:)

poniedziałek, 10 lutego 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/10 14:52:31
Cudnie wygląda to ciasto!
-
2014/02/10 15:10:27
ale cudeńko :))))
-
2014/02/10 16:22:47
Piękne ciacho ;)
-
2014/02/10 18:25:03
Pycha ciasto:)
-
2014/02/10 23:34:24
Wow! Bajeczne ciacho! :) porywam kawałek!
-
2014/02/11 00:26:22
A ja wiśni z kawą chyba jeszcze nie łączyłam. Skoro zachwalasz, muszę wypróbować :)
-
2014/02/11 06:27:17
Wygląda świetnie !
Nie przepadam za ciastami z kremem, ale na Twoje bym się dała namówić, szczególnie , że ma w sobie kawę :)
-
2014/02/11 11:06:36
O mniam, pysznie wygląda :) Wiśnie, mniam...
-
2014/02/11 20:37:09
Wygląda pysznie. Do tego lampka wina deserowego takiego jak np. Peter Mertes Beerenauslese Edelsüss Nachtgold i wieczór z pewnością będzie udany ;)
-
2014/02/12 14:24:22
Wygląda również tak leciutko i zwiewnie:) .... bardzo mi isę podoba to ciacho:)