Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoj± wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Babka sezamowa

Pastę sezamow±, któr± niedawno robiłam, wykorzystałam do  tej babki.  Dzięki niej ciasto zyskało intensywny, sezamowy czy może chałwowy smak. Babka jest bardzo wyrazista i może nie wszystkim będzie odpowiadać ale wielbiciele chałwy na pewno w niej zasmakuj±.

¬ródło

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. m±ki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w ¶rodku margaryn±, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszyst± masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnian± łyżk±. Następnie wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie poł±czyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobr±zowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. m±ki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w ¶rodku margaryn±, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszyst± masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnian± łyżk±. Następnie wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie poł±czyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobr±zowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. m±ki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w ¶rodku margaryn±, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszyst± masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnian± łyżk±. Następnie wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie poł±czyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobr±zowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    3 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej, tahini
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki m±ki

Formę z kominkiem dokładnie wysmarować margaryn± i wysypać sezamem. Jajka ubić z cukrem na puszyst± pianę, wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnian± łyżk±. Następnie przesiać m±kę z proszkiem. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie poł±czyć z ciastem. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 min w 180 st. na złoty kolor.

Smacznego:)

poniedziałek, 17 lutego 2014, wiosenka27
Tagi: sezam

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/17 12:49:26
No proszę, jaki ciekawy pomysł!
-
2014/02/17 12:56:06
Pewnie zasmakuje mojemu mężowi.
-
2014/02/17 20:17:19
Pyszna musi być ta baba:) ... a czy jest z gatunku mokrych czy raczej piaskowych?:) buziaki
-
2014/02/17 22:04:08
Raczej piaskowa:)
-
2014/02/18 14:01:33
Mmm, chałwowa... Zdecydowanie co¶ dla mnie :)
-
2014/02/22 22:01:08
Sezamowa ... Na pewno by mi posmakowała :)
-
2014/02/28 14:04:01
Bardzo ciekawy przepis, lubię smak sezamu, więc chętnie upiekę tak± babkę.