Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Żytni chleb radzieckiego żołnierza

Hurra! Nareszcie udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia w ramach Styczniowej Piekarni. Przymierzałam się już do tego od kilku miesięcy ale za każdym razem coś mi wypadało. Tym razem jednak postanowiłam, że choćby się waliło i paliło muszę upiec ten chleb ze styczniowej edycji.

Pieczywo na zakwasie nie jest moją mocna stroną. Może jest to wina  zakwasu, albo mąki, którą używam albo po prostu nie umiem go upiec. Mój chleb nie ma dziur i nie zachwycił mnie aż tak bardzo jak zachwycą mnie wypieki moich blogowych koleżanek, bo niektóre już pokazywały zdjęcia swoich pięknych bochenków. Jednak w  smaku chleb jest bardzo smaczny. Wiem, że wygląd to nie wszystko ale ja bardzo bym chciała, żeby i mój chleb miał dziury. Ale nie podaję się tak łatwo i będę próbować kolejne receptury, aż w końcu osiągnę to co planuję:)

Źródło

Zaczyn:

  • 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej
  • 450g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać - ok 5 min.

Przygotowanie ciasta:

Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem (można wysypać mąką razową lub płatkami itp). Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.Piekarnik nagrzać do 260*C .Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Kroić następnego dnia.

Smacznego:)

sobota, 11 stycznia 2014, wiosenka27
Tagi: zakwas chleby

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/11 20:20:16
Wspaniały wypiek! :)

Dziękuję za wspólne pieczenie ;*
-
2014/01/11 20:22:43
Wiosenko ale on jest wspaniały. Nie wiem co Ty chcesz od niego. Piekłaś bez formy?
-
2014/01/11 20:40:20
No, chciałabym żeby miał takie duże dziury:)
-
2014/01/11 20:46:31
Wygląda naprawdę ładnie i smacznie Wiosenko!:)
-
2014/01/11 20:50:23
Taki chleb 100% razowy dziur za dużych nie ma ,a ze pełł to tylko bardziej urodziwy
A smak najważniejszy
-
2014/01/11 20:58:02
Dziękuję. Nie chciałam kokietować i prowokować komplementów tylko jak przeglądam chleby innych piekarek to widzę, że one mają jednak większe dziury. Ale chleb w smaku jest naprawdę pyszny:)
-
2014/01/11 21:00:01
Piękny jest Twój chleb, o dziury się nie martw bo żytnie nie mają dużych dziur:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
-
2014/01/11 21:00:47
Jest idealny! Dziękuję za wspólny czas!
-
2014/01/12 09:49:07
Jestem pewna że jego smak był wspaniały
-
2014/01/12 12:52:02
Fajnie, że udało Ci się dołączyć do piekarni naszej:-) Chlebek przepyszny:-)!
-
2014/01/12 13:10:43
Cudownie, że jest nas coraz więcej do pieczenia chleba :)
Piękny bochenek !
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że z nami pozostaniesz w wirtualnej piekarni i wiele jeszcze razy przy pieczeniu chleba się spotkamy :)
-
2014/01/12 16:22:13
Wiosenko, coz ty chcesz od swojego chleba? Przeciez wyglada slicznie. Mysle, ze rownie pysznie smakowal. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)
-
2014/01/12 17:11:27
Bochenek jest piękny! A dziurki są godne żytniego chleba. ;))
Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
-
2014/01/12 17:24:23
Cudnie sie z Wami piekło.
Dzięki :-)
-
2014/01/12 18:32:02
To może faktycznie za wiele wymagam. Skoro mówicie że wszystko jest ok to pewnie tak jest. Dzięki:)
-
2014/01/12 21:58:42
Pięknie Ci się udał ! Nawet bez wielkich dziurek wygląda apetycznie bardzo.
Miło, że dołączyłaś do naszej gromady.
Do nastepnego razu mam nadzieję !
-
2014/01/12 22:32:28
Chleb urodziwy!
Taki, jaki powinien być żytni.
Pozdrowienia!
-
2014/01/13 17:40:35
Trochę kokietujesz , pisząc,że razowiec nie jest Twoją mocną stroną , chlebek udany
a razowiec rasowy chyba właśnie nie ma zbyt dziurawej struktury.
Bardzo dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu i pozdrawiam.
-
2014/01/13 19:06:33
To nie kokieteria tylko nadmierny samokrytycyzm:)
-
2014/01/13 21:04:49
Cudowny ten chleb! Podziwiam cię za te wypieki pieczywa :)
-
2014/01/13 22:38:07
Super chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
-
2014/01/14 10:06:25
Piękny chleb!!
Do następnego!!!
-
Gość: Gucio, *.ronus.pl
2014/01/14 22:40:05
Bochenek dobrze wyrośnięty a brakiem dziurek bym się nie przejmował (ja tak mam co 2-3 wypiek). Możesz wprowadzić mąkę białą razową i dodać łyżeczkę miodu.
Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
-
2014/01/15 08:38:12
Wygląda super. Wspaniała jest różnorodność wszystkich bochenków:)
-
2014/01/15 09:47:44
Mój też nie miał dziur, ale będę nad tym pracować;)
Pozdrowienia!
-
2014/01/16 21:26:40
Kochana to typowy razowiec, on za wiele i za dużych dziur mial nie będzie:) ... mój też nie ma:) .... fajnie było piec razem ... a Tobie Kochana piękny bochen wyszedł:). radzieckiego żółnierzea piekę raz w tygodniu, ale jeszcze nie pieklam bez foremki:)
-
2014/01/18 12:01:40
Bardzo dorodny, dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego spotkania!