Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tahina

Kuchni arabskiej towarzyszą bardzo intensywne zapachy i aromaty. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest tahina czyli oleista pasta z ziaren sezamu, której zapach jest tak aromatyczny, że przywodzi na myśl atmosferę ulicznych bazarów egipskich. Kiedy uprażyłam  sezam po domu rozniósł się cudowny zapach. Taką pastą, nazywaną tez masłem sezamowym można posmarować chleb ale tahina jest także używana jako przyprawa czy raczej dodatek do wielu dań. Dzisiaj u mnie w podstawowym wydaniu.

Składniki

  • 200 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na lekko złotawy kolor. Zmiksować dodając stopniowo olej. Gdy pasta jest już gładka przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

czwartek, 23 stycznia 2014, wiosenka27
Tagi: sezam

Polecane wpisy

  • Knekkebrød

    W Czerwcowej Piekarni został zaproponowany bardzo ciekawy wypiek. Niby chleb ale może krakersy albo bardziej chrupkie pieczywo. Na początku zwątpiłam czy uda m

  • Bułki do burgerów

    Od pewnego czasu mam już swój ulubiony przepis na bułki do burgerów jednak wspólne Wypiekanie na śniadanie jest super akcją dlatego biorę udział kiedy tylko mo

  • Babka sezamowa

    Pastę sezamową , którą niedawno robiłam, wykorzystałam do tej babki. Dzięki niej ciasto zyskało intensywny, sezamowy czy może chałwowy smak. Babka jest bardzo w

  • Birmańska sałatka z pomidorów

    Przepis na tę sałatkę znalazłam na blogu Jadłonomia . Zaciekawiła mnie niecodziennymi dodatkami do pomidorów: orzeszki ziemne, sezam, sos sojowy, prażona cebula

  • Jadalne prezenty

    Jakiś , dłuższy, czas temu byłam z córką na warsztatach kulinarnych podczas których przygotowywałyśmy jadalne prezenty. Jadalny prezent, to jest coś co ma u mni

Komentarze
2014/01/23 10:41:10
Mogłabym wyjadać łyżeczką :)
-
2014/01/23 16:40:06
Lubię tahinę, najlepiej rozsmarowaną na kawałku swieżej bagietki albo innego pszennego pieczywa.
-
2014/01/23 17:59:58
Nigdy nie probowalam ;) chetnie bym to zrobila
-
2014/01/25 22:32:43
Dla mnie to nadal nieodgadniony smak. Ciekawa jej jestem.
-
2014/01/28 17:43:04
Mam pytanko, a czy koniecznie musi to być olej sezamowy, czy np rzepakowy też sie nadaje?
-
2014/01/28 20:04:42
Może być rzepakowy, myślę że się nic takiego nie stanie bo intensywny smak sezamu i tak jest mocno wyczuwalny:)
-
2014/01/31 23:46:29
Nie chcę wyglądać na czepialską (czepianie na poziomie 0 ) i sama jestem miłośniczką hummusu,ale dobrze gdy obce nazwy zapamiętujemy poprawnie.Tahina jest przez wielu mylnie w ten sposób wymawiana.Jej nazwa brzmi Tahin lub Tahini i nie ma polskiej odmiany.
Za to wszystko co toksyczne,trujące i chemiczne ma właśnie zarezerwowane brzmienie kończące sie na a by alarmować natychmiast o szkodliwości : np. strychnina,heroina,kokaina,kofeina,tynina,cytozyna,guanina i wiele innych.Niby jedna literka,ale jednak stanowi dużą różnicę.Zresztą nawet pomijając językoznawstwo jak brzmiał by nasz bigos gdyby gdzieś za granicą nazywali go bigosa?????Pozdrawiam i albo mój komentarz zostanie dodany albo nie.Nie miałam złych intencji :)
-
2014/02/01 07:46:44
Zanim zdecydowałam się napisać Tahina przejrzałam wiele źródeł gdzie podawano że obie wersje są poprawne.