Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pulled pork

Pulled pork to kawał naprawdę smacznej wieprzowiny. A właściwie strzępy bo to nic innego jak postrzępione po upieczeniu mięso co zresztą okazało się bardzo wygodnym sposobem jedzenia. Mięso jest długo trzymane w bardzo dobrej marynacie oraz bardzo długo pieczone w niskiej temperaturze i właśnie to decyduje o jego smaku. Takie mięsko można zaserwować na obiad lub nadziać nim np. domowe hamburgery. W każdej postaci jest pyszne.

Źródło

 Składniki:

  • 3 łyżki mielonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kg łopatki wieprzowej

W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód, ocet i oliwę i wymieszać na pastę. Posmarować mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok. 10 godź. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min. Podawać w postrzępionej formie.

Smacznego:)

poniedziałek, 13 stycznia 2014, wiosenka27
Tagi: wieprzowina

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/13 12:25:07
Pycha, muszę zrobić kiedyś :)
-
2014/01/13 13:07:12
Myślę, że do kebaba by było świetne...
-
2014/01/13 15:34:18
albo do wrapsów z warzywami!
-
2014/01/13 19:04:42
Ooo., wrapsy super pomysł:)
-
2014/01/13 21:03:55
Muszę kiedyś spróbować :)
-
2014/01/14 00:11:27
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
-
2014/01/14 10:28:13
Musze mojemu facecikowi zrobic, bedzie w siodmym niebie! :)
-
2014/01/16 21:28:41
Widzialam kiedyś jak takowe mięso robił Jamie Oliver ... fajny sposób na pyszny obiad z taniego kawałka mięsa ....