Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pączki z ziemniakami

Z oczywistych powodów pączki smażę rzadko, może jeden raz w roku. Moje wczorajsze wypieki tylko potwierdzają tę decyzję bo nie sposób było się od nich oderwać, co mogłoby okazać się zgubne w skutkach, gdybym smażyła je częściej. Ciasto zrobiłam na bazie ugotowanych  ziemniaków, dzięki czemu osiągnęłam pożądaną pulchność i pewnie wilgoć, dzięki której na pewno byłyby tak samo świeże drugiego dnia. Jednak pączki były tak pyszne, że do drugiego dnia nie dotrwały. Pączki nadziewałam szprycą po usmażeniu wtedy miałam pewność, że w środku nie są surowe.

Źródło

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki  cukru
  • 500 g  mąki
  • 3 jajka
  • 125 g  masła
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut). Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Po wystygnięciu nadziać ulubionym dżemem, najlepiej za pomocą szprycy.

Smacznego:)

wtorek, 28 stycznia 2014, wiosenka27

Komentarze
2014/01/28 08:30:31
Wyszły fantastyczne! Pycha!
-
2014/01/28 08:47:18
O zdecydowanie zdradliwie wyglądają, dokładnie na takie co to by sie jadło i jadło :D
-
2014/01/28 09:40:33
WYGLADAJA BAJECZNIE! PORYWAM JEDNEGO PAKALA DO KAWKI :)
-
2014/01/28 09:46:06
Z ziemniakami? No proszę. Ja też smażę rzadko, w okolicach tłustego czwartku tylko. Chociaż ostatnio rodzinka już się zaczęła dopominać.
-
2014/01/28 16:04:09
Dodawanie ziemniaków do chleba czy sernika obiło mi się o uszy, ale o pączkach nie słyszałam :) Bardzo ciekawy pomysł :) PS Wiosenko, chyba nie działają Ci kategorie na blogu. Gdy kliknę na jakąś kategorię (np. ciasta drożdżowe albo napoje alkoholowe) to pierwsza strona jest OK, zgodna z kategorią, ale druga i następne odsyłają mnie już na różne przepisy nie związane z tą kategorią :(
-
2014/01/28 17:50:02
Słyszałam już o pączkach ziemniaczanych, ale sama jeszcze ich nie robiłam ... ja podobnie jak i Ty smażę pączki max raz do roku:) .. rzeczywiście są bardzo puszyste ... i apetyczne:) buziaki
-
2014/01/28 20:35:41
Świetny pomysł, może i ja usmażę choć ten jeden raz...
-
2014/01/29 00:01:05
Cudo! Mam przepis na takie w zeszycie babci, ale jeszcze nigdy nie piekłam :)
-
2014/01/30 06:35:21
Widać , że są pięknie wyrośnięte i puszyste ! Idealne ! :)
-
2014/03/01 19:18:49
Najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam! ciasto puszyste i wilgotne, pyszne nawet dnia następnego :) dziękuję :)