Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Hummus

Tahinę zrobiłam przede wszystkim do hummusu. Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty  wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.

Składniki:

  • 3 łyżeczki tahiny
  • szklanka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Ciecierzycę ugotować, odcedzić, ale nie wylewać wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Pasta wychodzi dość sucha dlatego trzeba dodać wody, która pozostała z gotowania, wtedy będzie miała idealna konsystencję. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

sobota, 25 stycznia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/25 20:00:29
Nigdy nie robiłam...
-
2014/01/25 21:20:30
Uwielbiam, robiłam już różne wersje.
-
2014/01/26 08:42:34
Hummus jest wspaniały, robię tak samo, tylko bez kuminu :-)
-
2014/01/26 09:57:32
Znam i kocham już długie lata, ale od kilku dni przeżywa u mnie prawdziwy renesans, codziennie dorabiam nową porcję i mam spokojnego ducha dzięki zapasowi w lodówce :) następna partia ciecierzycy już od wczoraj się moczy i za chwilę będę ją gotować. Zamierzam tę obrać z łupinek, jestem ciekawa czy naprawdę będzie taka różnica w gładkości.
Ja robię hummus rzadszy niż u Ciebie, i z ciut większym udziałem tahiny. Również dlatego cenię sobie takie przepisy - tak łatwo dostosowywać je do indywidualnych upodobań!
-
2014/01/26 15:18:56
Musi byc pyszny :)
-
2014/01/26 17:26:53
Bardzo lubię hummus. Musze kiedyś przygotować w domku :)
-
2014/01/27 02:02:19
Bardzo lubię hummus - pasuje do tak wielu rzeczy!
-
2014/01/27 14:04:46
Nigdy nie robiłam takiej pasty, muszę spróbować, wygląda smacznie, pozdrawiam :-)
-
2014/01/28 17:45:24
Nie jadłam jeszcze hummusu ... może czas o nim pomyślec, bo jest zdrowy i na pewno pyszny:)