Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Domowe markizy

Kiedy byłam dzieckiem najbardziej popularnymi ciastkami były markizy. Innych nie pamiętam ale dwa kruche ciastka przełożone  mleczną, kakaową czasami nawet orzechową masą pamiętam doskonale. Dzisiaj wybór słodyczy jest tak ogromny, że większość nie robi na mnie większego wrażenia a smak szybko odchodzi w zapomnienie. A markizy sprzed wielu lat pamiętam nadal. Moje dzisiejsze ciastka to nie są te, o których piszę bo wtedy w sklepach nie było prawie niczego a o serku mascarpone pewnie mało kto słyszał. Smak tych ciastek jest jednak niesamowity a to dzięki przepysznej masie z mascarpone, białej czekolady i mleka w proszku. Bardzo polecam.

Składniki na herbatniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem i solą na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, wymieszać. Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować ciast, wycinać dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 min. Wystudzić.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1-1 1/2 szklanki mleka w proszku

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować, dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać i stopniowo dodawać mleko w proszku. Ilość mleka może być różna, w zależności od preferencji ale powinna być w miarę gęsta i zwarta. Dlatego warto mieć pod ręką większą ilość mleka w proszku bo czasami 1 szklanka okazuje się za mało. Tak przygotowaną masą przekładać markiz.

Smacznego:)

środa, 15 stycznia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/15 08:08:01
Pyszności prawdziwe!
-
2014/01/15 08:35:34
Rewelacyjne są Twoje ciasteczka!
-
2014/01/15 09:02:16
Ja chyba w dzieciństwie nie jadłam. To znaczy jadłam, ale nie mam takich wspomnień jak Ty. Na domowe się szykuję od jakiegoś czasu. Może w ferie mi się uda?
-
2014/01/15 10:16:28
uwielbiam <3
-
2014/01/15 11:18:09
Wyglądają apetycznie! Ta masa musi być pyszna... pewnie można ją wykorzystać także do innych ciastek :-)
-
2014/01/15 12:55:55
mam fazę na wafelki, myślisz ze by się sprawdziła, chodzi o to czy nie jest za mokra wg Ciebie?
pzdr
aga
-
2014/01/15 14:59:17
Myślę, że ta masa będzie idealna do wafli a jeśli by była zbyt mokra to dodałabym więcej mleka w proszku, stopniowo, żeby nie przesadzić ale na pewno będzie pysznie:)
-
2014/01/15 17:25:34
Cudowne te markizy, domowe najlepsze :)
-
2014/01/15 18:43:08
Idealne markizy! Jak z piekarni :)
-
2014/01/16 21:30:46
Domowe markizy to również wspomnienie mojego dzieciństwa. Mam na nie swój sprawdzony przepis i robię od czasu do czasu ... żeby i moje smerfy mialy miłe wspomnienia z dziecinstwa:)
-
Gość: ewel88, *.telgam.pl
2014/04/08 13:43:48

Przepyszne. Szukałam dobrego przepisu na ciasteczka i znalazłam. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
ewelsz.blogspot.com