Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zakwas na barszcz czerwony

Podejrzałam ten przepis i natychmiast chciałam zrobić taki zakwas, który na pewno udoskonali smak czerwonego barszczu. Jest to obok śledzi moje ulubione danie wigilijne, więc taki przepis jest mile widziany. Zakwas jest bardzo prosty więc polecam.

Źródło

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 4 - 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • sok z 1 małej cytryny

  • kilka ziaren ziela angielskiego (mój pomysł)

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Pietruszkę myjemy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy.  Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.  Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny.  Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni.  Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.

Smacznego:)

piątek, 20 grudnia 2013, wiosenka27
Tagi: cebula

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/20 19:08:22
Mój odlany i czeka. To znaczy jedliśmy już raz barszcz, ale zostało jeszcze zakwasu na Wigilię.
-
2013/12/21 08:42:20
IDEALNY <3
-
2013/12/21 19:01:13
Wspaniały przepis. Dziękuję, na pewno wykorzystam!
-
2014/01/03 15:29:19
Zakwas na barszcz to coś wspaniałego:) nie wyobrażam już sobie Świąt bez barszczu n zakwasie:)