Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Przekładaniec szpinakowy z łososiem

Taki przekładaniec na pewno przyciągnie wzrok potencjalnego konsumenta. Zielone blaty z białym nadzieniem z serka oraz różowy łosoś doskonale  komponują się  zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Podobne smaki łączyłam już kilka razy np. tu lub tu więc dzisiejsza przystawka tak naprawdę niczym się nie wyróżnia. Jest to tylko kolejna forma zaserwowania tego dania.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g stopionego masła
  • 115 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g szpinaku ugotowanego, drobno posiekanego i odsączonego
  • 25 g startego parmezanu

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka rozdzielić. Żółtka zmiksować, dodać do nich stopione masło. Białka ubić na sztywno z solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowo-maślanej. Na koniec ostrożnie połączyć ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 40 /27 cm i wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pokroić na 3 lub 4 pasy.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g serka kremowego
  • 200 g wędzonego łososia
  • po 1 łyżce posiekanych pietruszki, koperku, szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

 Łososia pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z serkiem i ziołami.(Można dodać łyżkę musztardy i odrobinę soku z cytryny). Tak przygotowanym nadzieniem posmarować biszkoptowe blaty. Dobrze przycisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

niedziela, 03 listopada 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/03 07:20:06
Uwielbiam szpinak, niestety jako jedyna w domu ;(. Może dla tego robię go tak rzadko. Porywam Twój wyśmienity przekładaniec szpinakowy na śniadanie, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/11/03 08:56:43
Przekładaniec wygląda bardzo efektownie i elegancko :) A czy można zastąpić czymś szpinak?
-
2013/11/03 10:27:23
Bardzo dekoracyjne danie :)
-
2013/11/03 11:01:05
Nie wiem czy akurat tutaj da się czymś zastąpić szpinak ale podobne smaki są w takich roladkach na bazie omletu:)
eksplozjasmaku.blox.pl/2012/06/Roladki-z-lososiem-i-serkiem-chrzanowym.html
-
2013/11/03 12:09:12
Pysznie!
-
2013/11/03 13:09:51
Moje ulubione smaki :)
-
2013/11/03 13:37:13
to lubie:)
-
2013/11/03 15:00:01
genialne!!
-
2013/11/03 15:22:44
Dziękuję:)
-
2013/11/03 15:54:29
super pomysł! oj, zajadałabym się!
-
2013/11/03 17:56:33
Wow! Robi wrażenie!
-
2013/11/03 18:49:49
Wspaniałe! :)
-
2013/11/04 00:18:07
Torcik wygląda ślicznie, ja dotychczas robiłam tylko podobne roladki :)
-
2013/11/05 06:23:34
ależ to musiało smakować :) Pysznie wygląda :)
-
2013/11/08 20:46:49
Powaliłaś mnie na kolana tym przekładańcem:) cudowna przekąska:).... ja użyłabym dodatkowo serka chrzanowego bo lubię jego połączenie z łososiem:) .... choć tak naprawde to jeszcze do niedawna nie lubiłam wędzonego łososia:)
-
2013/11/08 21:09:19
Jolu, tutaj zamiast chrzanu jest musztarda która też zaostrza smak.
-
2013/11/20 22:37:20
fantastyczny tort! dla shreka idealny:)
-
Gość: aniaa, *.centertel.pl
2013/12/15 21:34:32
Pycha :) Dziękuję :)