Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bakłażany zapiekane z kiszoną kapustą

Ten przepis czekał w kolejce dość długo. Kapusta kiszona z suszonymi grzybami to klimaty jak najbardziej świąteczne więc uznałam, że teraz to danie będzie smakować najlepiej. Kapustę można przygotować wcześniej, w dowolnej chwili ułożyć na bakłażanie i wstawić do pieca. Doskonałe danie na kolację.

Źródło

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula średniej wielkości
  • spora garść suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Grzyby opłukać. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, gotować na średnim ogniu, aż będą miękkie. Kapustę wypłukać, dodać ok. 4 szklanek wody i gotować na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodać do kapusty wodę z gotowania grzybów i odparować płyn na dużym ogniu. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Grzyby pokroić w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć często, aż się zeszkli. Dodać kapustę i grzyby, dokładnie wymieszać i trzymać na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą i pieprzem, ew. sosem sojowym. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry około 2 cm. Z zewnętrznych kawałków odciąć długi kawałek, tak aby położone kawałki się nie chybotały. Każdy kawałek kilka razy nakłuć widelcem. Blachę posmarować olejem, ułożyć na nim plastry bakłażanów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 min. Po tym czasie na bakłażanach ułożyć warstwę kapusty, spryskać olejem i wstawić do piekarnika,zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać przez 15 min, aż kapusta na wierzchu zacznie lekko się przypiekać.

Smacznego:)

sobota, 16 listopada 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/16 10:40:53
to musi być pyszne - uwielbiam bakłażana a do tego kapusta kiszona - super!
-
2013/11/16 12:11:05
Fajnie to sobie wymyśliłaś Wiosenko, dla mnie to taki mix kuchni polskiej i włoskiej, a taka właśnie kuchnia pasuje mi najbardziej!
-
2013/11/16 15:47:12
Ja akurat z bakłażanem się nie lubię, ale nadzienie zjadłabym w całości ...bo te akurat uwielbiam:) buziaki
-
2013/11/16 20:16:44
świetny pomysł :) a ta kapusta z pewnością pycha :)
-
2013/11/16 20:18:45
Nigdy nie jadłam w takim połączeniu bakłażanów. Z kapustą? Ciekawy pomysł! Muszę koniecznie wypróbować :)
-
2013/11/17 09:59:31
Mniami ;) bardzo lubię!
-
2013/11/18 16:25:39
pyszna propozycja