Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z podrobami

Wiem, że dzisiejszy wpis nie będzie miał zbyt wielu zwolenników mimo tego jednak zaproponuję pierogi z farszem podrobowym. Ci, którzy nie boją się tych smaków i mieli okazję ich  spróbować wiedzą, że takie pierożki mogą być znakomite. Podroby są zmielone więc konsystencja farszu jest przyjemna dla podniebienia. Takie nadzienie trzeba dobrze przyprawić, można też dodać kiszoną kapustę ale wtedy ich smak jest trochę inny, chociaż również bardzo dobry. U mnie dzisiaj wersja tradycyjna, taką jaką znam od  wielu lat.

Składniki na farsz:

  • 1 kg podrobów wieprzowych (serce, płuca, wątróbka)
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  •  olej
  • sól, pieprz

Oczyszczone podroby oczyścić, zalać zimną wodą, dodać sól oraz włoszczyznę  i ugotować do miękkości. Wystudzone podroby zmielić. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i przysmażyć. Dodać do farszu, dokładnie wymieszać, na końcu przyprawiając do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka roztrzepane
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło, jajka. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)

wtorek, 22 października 2013, wiosenka27
Tagi: podroby

Komentarze
2013/10/22 22:26:46
Mniam, pyszne pierożki. Ja podroby lubię, więc farsz mi się podoba :)
-
2013/10/23 01:07:40
Ja uwielbiam pierogi z dodatkiem podrobów, takich z samymi jeszcze nie próbowałam
-
2013/10/23 08:04:06
Marza mi sie takie pierogi na obiad :)
-
2013/10/23 08:44:40
kocham soczeewice w tej postaci jej nie jadlam:)
-
2013/10/23 21:26:38
To chyba jedyne pierogi na które nie mam ochoty ;) Jakoś do podrobów nie mogę się przekonać.
-
2013/10/24 10:16:14
Ostatnio robiłam pierogi z serem, chyba czas na wypróbowanie pierogów z podrobami :)
-
Gość: tomasz, drogatesied.incenti.pl
2013/10/25 07:54:40
ulubione pierogi z mojego dzieciństwa, teraz sam je robie, u nas nazywają sie "pierogi z dudkami" i zwykle są z samych płucek z dodatkiem kapusty kiszonej, uwielbiam :)
-
2013/10/25 11:14:08
Uwielbiam pierogi pod każdą postacią :-)
-
2013/10/31 20:32:45
Przyznam szczerze, ze taką wersję pierogów widze po raz pierwszy i o ile watróbka w składzie bardzo mi się podoba to serca i płuca już nie do końca:) .... ale pewnie i z samej watróbki można zrobić:)
-
Gość: Ewcia1982, 088156152194.stargardszczecinski.vectranet.pl
2014/04/03 17:10:32
Uwielbiamy wraz z mężem te pierogi :) Właśnie bierzemy się za przygotowanie ich.