Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kiełbasa w słoiku

Jest to moje odkrycie roku. Wiem, że dla niektórych jest to smak dzieciństwa ale dla mnie nie bo moja mama takiego wynalazku nie robiła jednak to nie oznacza, że nie okraszone wspomnieniami nie smakuje. Bo smakuje i to bardzo zwłaszcza, gdy kolejny raz uświadomimy sobie czym karmią nas w sklepach. Taka kiełbasa jest zdrowa, smaczna i można ją długo przechowywać. Chociaż te 4 słoiki, które zrobiłam nie przetrwały nawet dwóch tygodni więc od razu pożałowałam, że zrobiłam z połowy porcji. Bardzo zachęcam do wypróbowania lub przypomnienia sobie tego smaku.

 

Źródło

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 500 g surowej łopatki wieprzowej
  • 800 g wędzonego boczku
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 10 utłuczonych w moździerzu ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • kilka liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Najchudszą część łopatki i szynki pokroić w drobną kostkę. Pozostałe mięso zmielić razem z boczkiem. Wymieszać całość, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, chilli, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie i doprawić do smaku solą. Całość odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso przełożyć do słoików, najlepiej nie za dużych, szczelnie zamknąć i pasteryzować 3 razy co 24 godziny.

Na dnie szerokiego naczynia ułożyć ścierkę, ustawić słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości. Gotować przez 45 min codziennie. Jeśli woda wyparuje należy ją uzupełnić.

Smacznego:)

czwartek, 26 września 2013, wiosenka27
Tagi: wieprzowina

Komentarze
2013/09/26 07:16:20
Pamiętam ten mocny zapach czosnku...
-
2013/09/26 07:33:18
Wiesz, że ja też nie znam tego z dzieciństwa?
-
2013/09/26 09:49:11
Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować, pozdrawiam :-).
-
2013/09/26 09:53:00
moja Babcia robi taką. wuj jest rzeźnikiem, więc ma łatwy dostęp do mielonego mięsa na kiełbasę. więc kupuje taką i jest robiona z tej.
-
2013/09/26 11:56:21
ooo tak smak dzieciństwa <3 niebo w gębie ! ;-)
-
2013/09/26 18:40:12
Moja mama takiej kielbasy nigdy nie robila wiec ja chyba tez nie znam tego smaku. Znam tylko smak mielonek z puszki, ktore kiedys bardzo lubilam. Czy to smakuje podobnie?
-
2013/09/26 20:17:17
Tak, porównałabym ten smak do konserwy ale takiej najwyższej jakości:)
-
2013/09/27 10:15:10
u nas w domu tez sie taka robi, wszyscy ja uwielbiaja :)
-
2013/09/27 22:24:22
Wygląda naprawdę ciekawie. No i swojsko, bez konserwantów, same zalety :)
-
2013/10/03 17:19:53
U nas robiło się taka przy okazji każdego świnobicia ... uwielbiam taką kiełbasę, a najbardziej galaretkę:)