Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z mlecznym budyniem i jagodami

Do tego typu ciasta chyba nie muszę Was szczególnie namawiać ale dzisiaj chciałam zwrócić uwagę na TEN budyń. Został on ugotowany z mlekiem w proszku. Pierwszy raz robiłam coś takiego ale na pewno nie ostatni. Uwielbiam ten mleczny smak a zazwyczaj dodawałam mleko instant do masła czy serka, tutaj  mleko w proszku rozpuszcza się  i gotuje na zwykłym mleku. Taki budyń połączony z kruchym ciastem i jagodami daje mega pyszną kombinację. Przepis na budyń z mlekiem w proszku pochodzi z przepisu na lody z zagranicznego bloga ale nie jestem w stanie podać autora bo go nie zapisałam.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią blachę (u mnie 25/36 cm), wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka
  • 16 łyżek mleka w proszku
  • 6-12 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

W związku z wątpliwościami niektórych czytelniczek podwoiłam proporcje na budyń.  Ja swój zrobiłam z mniejszych, ponieważ jednak nie każdemu się to udaje, można zrobić nieco większą porcję a jeśli się okaże,  że jest go za dużo, po prostu nie wykładajcie całości na ciasto. Na pewno dzieci chętnie go zjedzą.

Przestudzony budyń przełożyć na kruche ciasto, można je wcześniej podpiec, ale niekoniecznie. Na wyrównanym budyniu rozłożyć jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopni, przez około 45-50 min.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 10 lipca 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/10 08:09:47
Zdecydowanie bajeczne ciasto!
-
2013/07/10 08:18:08
Dziękuję:) Bajecznie też smakuje:)
-
2013/07/10 08:56:44
Dla mnie pychota!
-
2013/07/10 09:23:28
Ciekawy ten budyn... Chetnie bym sprobowala, jak smakuje bo wyglada przepysznie, to fakt :)
-
2013/07/10 10:31:30
Wspaniałe,możesz mi tylko powiedzieć,czy mleko w proszku granulowane się nadaje ?,chyba tak,skoro się rozpuszcza,miłego dnia.
-
2013/07/10 11:24:44
Szczerze mówiąc to nie wiem bo nigdy takiego nie używałam ale pewnie masz rację skoro granulowane też się rozpuszcza:)
-
2013/07/10 18:05:53
Ciekawy pomysł, koniecznie muszę wypróbować :)
-
2013/07/10 19:39:27
Wiosenko, bardzo ciekawe ciasto i bardzo smacznie wygląda. Ciekawy ten budyń :)
Pozdrowienia
-
2013/07/10 19:56:38
Wow, uwielbiam mleko w proszku, koniecznie muszę wypróbować ten budyń! Swoją drogą - śmieszna sprawa: mleko w proszku, czyli PROSZEK do przyrządzenia MLEKA - a chyba nikt już od dawna nie używa go w tym celu xD
-
2013/07/10 20:34:19
ale pyszności, jagody i budyń, jakiego jeszcze nie próbowałam, zapisuję przepis :)
-
2013/07/10 20:52:10
to już wiem co jutro upiekę dla gości:) .... zwłaszcza, że wszystkie produkty mam w domu:) buziaki:)
-
2013/07/11 07:29:54
ale pysznie wygląda :)
-
2013/07/11 10:11:24
Moje ciasto i budyń już się chłodza ....budyń jest tak pyszny, ze mogłabym go wyjadac łyżką z garnuszka:) ... dam znać jak smakowało:)
-
2013/07/11 21:36:32
Wiosenko obłędne jest to ciasto:) .... wprawdzie ja dałam mrożone jagody, a więc warstwa budyniu jest raczej niewidoczna, bo zabarwił go sok z malin ...ale jest pyszne:). Buziaki
-
2013/07/12 08:12:48
Jolu, bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
-
2013/07/12 16:03:19
Niie ma już ni zka .... wszystko pochłonęliśmy:) Ja również pozdrawiam
-
2013/07/14 17:49:19
Cudne. Zapisuję do zrobienia.
-
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2013/07/16 12:38:25
A czy w składnikach nie ma czasem jakiegoś błędu w proporcjach?

Zrobiłam ten 'budyń' dokładnie wg przepisu i wyszedł mi taki rzadki!
A może ma taki być?

...za to w smaku 'płyn' faktycznie bardzo dobry... :)
-
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2013/07/16 15:32:24
A, i jeszcze jedno... przyjrzałam się ogólnym proporcjom w tym rzepisie... takie pytanie mam, mianowicie - jakim cudem tak mała ilość 'budyniu' (z 300ml) ma wystarczyć na rzeczoną blachę 25x36cm?
To chyba tylko do posmarowania blatu ciasta na 1mm??

...
-
2013/07/16 17:12:16
Ja robiłam budyń dokładnie według tych proporcji i na taką blachę jak podałam i wyszło tak jak na zdjęciu. Nie rozumiem dlaczego budyń mógł wyjść rzadki. Natomiast co do ilości to proponuję zwiększyć jego proporcje jeżeli chcecie mieć go więcej. Nam wystarczyła taka ilość.
Pozdrawiam:)
-
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2013/07/16 19:52:36
Ach, tak?
No tak... też bym się chciała nauczyć takich czarów w kuchni, żeby rozsmarować nieco ponad szklankę 'budyniu' na tak dużą blachę i żeby mi wyszła taka gruba warstwa, jak u Ciebie na zdjęciu...
Cóż, widocznie to jakiś wyższy stopień wtajemniczenia... :(

W każdym razie dziękuję za odpowiedź,
również pozdrawiam serdecznie!
-
2013/07/16 20:29:58
To nie jest duża blacha, raczej mała. A gruba warstwa budyniu jest tylko złudzeniem na zdjęciu.
-
Gość: misha597, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 17:02:07
Aniu nie czytasz ze zrozumieniem ;) w przepisie jest 600 ml mleka a nie 300 ml jak piszesz ;) i dziwisz się że mało a ja sądzę że proporcje są OK smacznego
-
2013/08/03 07:09:24
Misha, zwiększyłam proporcje, co by nie było wątpliwości:)
-
2013/08/06 21:28:10
obłędnie wygląda!!! koniecznie do zrobienia. myślisz, że borówki się sprawdzą? postaram się zdobyć jagody, ale jeśli się nie uda, to trzeba mieć opcje awaryjną :)
-
2013/08/06 22:12:46
Wiosenko upiekłam i ja :) dziękuję za pyszną inspirację!
-
2013/08/07 07:38:37
Myniolinka, cieszę się: i dziękuję za info)
Kaspiecze, borówki sprawdzą się na 100%:)
-
2013/08/11 18:33:41
Wiosenko, więc zrobiłam właśnie z borówkami. w sumie wyszło mi trochę inne ciacho, bo spód półkruchy (nie podpiekałam go), a budyń dużo gęstszy (choć robiłam z podwojonej porcji), to jednak bardzo nam posmakowało i mogę je serdecznie polecić w każdym wydaniu :)
a mleczny budyń jadłam prosto z garnka - obłęd :)
-
2013/08/11 18:35:33
Super, bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość:)
-
2013/08/30 07:11:59
a ja robiłam z czarnymi jagodami w wersji wegańskiej , spód wzięłam z Vegalicjus (na szarlotkę) , a resztę jak u Cibie tyle ,że mleko sojowe i te płynne i te w proszku , pycha, mam zdjecia ,ale mało wyględne , bo szybko robione na chybcika i nie wiem wstawiać czy nie:D
-
Gość: AR, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/02 21:01:09
Wiosenko, robiłam wczoraj to ciasto w wersji z borówką amerykańską.
Przed włożeniem do piekarnika mój budyń wyglądał tak, jak na Twoim zdjęciu (i świetnie smakował). Jednak kiedy upiekłam (w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st. C) i wystudziłam, okazało się, że budyń się rozpłynął...
Bardzo chciałabym uzyskać ten "fotograficzny" efekt w realu. Czy możesz podpowiedzieć, co powinnam zmienić przy następnej próbie? Czy to możliwe, że czas do upieczenia wierzchu ciasta na złoty brąz jest zbyt długi dla budyniu, czy winna jest raczej borówka amerykańska?
Pozdrawiam, AR
-
2013/09/02 21:39:00
Hmmm...szczerze mówiąc to nie wiem...ktoś już robił z borówką i wyszło ok ... a może to jednak wina budyniu...naprawdę nie wiem. Ja budyń piekłam już wielokrotnie i jeszcze mi się coś takiego nie przytrafiło
-
2014/07/23 11:54:37
Upieklam, dziękuję za przepis na pyszne ciasto :)
przystole.blox.pl/2014/07/Ciasto-z-borowkami-i-porzeczkami-na-mlecznym.html