Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Jogurtowy chleb z cukinią

Piszę ten post i zajadam się pysznym chlebem, mięciutkim i pachnącym ziołami, posmarowanym jedynie masłem bo nic więcej tu nie potrzeba. Wpływ jogurtu na wypieki drożdżowe jest oczywisty, cukinia jest bardzo ciekawym dodatkiem, w połączeniu z ziołami a ja użyłam oregano, przywodzi na myśl klimaty śródziemnomorskie. Zatem kto nie wybiera się do Grecji w tym roku a chce się poczuć jakby tam był powinien upiec sobie ten chleb. Idealnie nadaje się do niego pasta z fety z kwaśną śmietaną, doprawiona pieprzem, posiekaną cebulą i szczypiorkiem.

Źródło: Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oregano
  • 800 g mąki

Zetrzeć cukinię na tarce i starannie ją odsączyć. Podgrzać jogurt do temperatury 37 stopni. Zalać pokruszone drożdże małą ilością jogurtu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać resztę jogurtu, odciśniętą cukinię, oliwę, sól, cukier, oregano oraz mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką , złożyć i umieścić go w koszu złączeniem do góry. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Przełożyć chleb na blachę, zrobić nacięcia i piec 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 30 min. Wystudzić na kratce.

Smacznego:)

sobota, 06 lipca 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/06 09:22:19
Ciekawy ten chlebek. Z cukinia musi byc pyszny. Porywam kromeczke :)
-
2013/07/06 09:47:52
sezon cukiniowy ja również uważam za rozpoczęty!
-
2013/07/06 11:56:22
Wierzę, że pyszne, bo piekłam bułki z cukinią...
-
2013/07/06 13:14:51
Uwielbiam probowac takich nowosci :)
-
2013/07/06 14:12:24
Cukinia jest niesamowitym warzywem, niby taka bezpłciowa a tyle można z niej zrobić. U mnie wkrótce spotka się z jagodami:)
-
2013/07/06 15:01:38
Mniam. Trzeba kiedyś spróbować ; )
-
2013/07/06 16:40:22
Już sam wygląd chlebka pobudza moje łakomstwo. Z chęcia wypróbuje ten przepis.
Miłego weekendu!:-)
-
2013/07/06 22:32:40
Zwabiłaś mnie niezwykłym połączeniem. Koniecznie muszę zrobić ten chleb! Już Cię "przypięłam":) Zaczęło mi burczeć w brzuchu!!!
-
2013/07/07 07:24:18
Wygląda bardzo ciekawie, chętnie bym spróbowała kawałek z masełkiem, pozdrawiam :-).
-
2013/07/08 13:48:15
No właśnie do Grecji się nie wybieram.
-
2013/07/10 15:23:19
Kochana cudny ten chlebek,ma piękny kolor i fajny miąższ:). Musi naprawdę nieźle smakować:)