Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pasta oliwkowa

W dalszym ciągu eksperymentuję z pastami i innymi smarowidłami do chleba. Moja dzisiejsza propozycja jest dla fanów śródziemnomorskich smaków bowiem składa się z oliwek, fety i bazylii. Pasta jest dość słona dlatego nie należy jej solić dodatkowo albo można użyć zwykłego białego serka zamiast fety i dosolić według własnych preferencji.

Przy okazji polecam inne pasty: z kurczaka, z suszonych pomidorów, z  zielonego groszku,

Składniki:

  • 250 g fety lub zwykłego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 zielonych oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • bazylia

Oliwki zmiksować blenderem. Fetę rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę wlewając powolnym strumieniem i szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Można wkroić posiekane listki bazylii.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 czerwca 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/24 07:41:16
Uwielbiam oliwki Wiosenko, dlatego do past często je dodaję....
-
2013/06/24 08:40:08
Prosty, fajny przepis. Piękne zdjęcia. Fajny ten blog.
-
2013/06/24 08:57:31
Podziwiam Cię za te pasty.
-
2013/06/24 09:20:42
Jest cudowna :) uwielbiam takie smaki!
-
2013/06/24 11:28:51
Pyszne składniki,więc pasta napewno też .Wypróbuję :)
Pozdrawiam.
-
2013/06/24 13:50:23
Uwielbiam pasty do kanapek, ta też mi się bardzo podoba!:-)
-
2013/06/25 11:36:05
Lubię te smaki:) musiało być pysznie:)
-
2016/04/13 12:59:05
Wczoraj robiłem. Strasznie dobra pasta. Świetnie pasuje do grzanek