Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cukinia faszerowana mięsem w sosie pomidorowym

Dzisiaj zapraszam na całkiem letni obiad. Ta odrobina słońca jaka się ukazała zachęciła mnie do tego, aby sięgnąć po typowo letnie warzywa. Cukinię faszerowałam już wielokrotnie i na różne sposoby ale w tym wydaniu po raz pierwszy. Danie jest lekkie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 5 cukinii
  • 500 g  mięsa z indyka, w kawałkach
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szklanki sosu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę, czosnek, miąższ cukinii, ryż, przyprawy i mięso z indyka. Smażyć aż wszystko będzie miękki. Napełniać cukinie farszem. Układać w brytfance, zalać sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku. 10 minut przed końcem posypać startym  żółtym serem.

Smacznego:)

poniedziałek, 15 kwietnia 2013, wiosenka27
Tagi: indyk cukinia

Komentarze
2013/04/15 16:53:17
Cukinię faszerowałam miesem już wielokrotnie, ale nigdy nie byłą to wersja z sosem pomidorowym:) Pysznie to wygląda:)
-
2013/04/15 17:59:23
U nas od soboty już nie ma słońca, więc nadal jemy iście zimowe dania.
-
2013/04/15 19:32:08
Ja cukinię w każdej postaci, a taką to już szczególnie! Pozdrawiam słonecznie!
-
2013/04/15 20:21:58
pyszny pomysł na obiadek :))
Pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
-
2013/04/15 21:06:46
Mniam, smacznie. Bardzo lubię cukinię , a w takim zestawieniu wydaje się być przepyszna.:)
-
2013/04/15 22:10:19
ta cukinia wygląda tak letnio aż się chce tego ciepła:) pozdrawiam
-
2013/04/16 10:57:01
Uwielbiam cukinię, to mój warzywny faworyt. U mnie dziś piękne słońce więc chyba się skuszę na faszerowaną cukinię
-
2013/04/17 08:52:15
Uwielbiam taka cukinie, wygląda pysznie :-)