Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka rosyjskie

Zapach, który pozostał po ciastkach unosił się w domu 2 dni i był niesamowity. Trochę czasu potrzeba na ich "utoczenie', ale są tak pyszne, że naprawdę warto. Nie wyobrażałam sobie, że będą tak smakować, ich smak przeszedł moje oczekiwania. W dodatku są bardzo wygodne w jedzeniu  bo na jeden kęs. Ciasto może się trochę kleić do rąk ale można sobie z powodzeniem  poradzić podsypując odrobinę więcej mąki.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 280 g mąki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciastek

 Miękkie masło ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę i mielone migdały. Zagnieść  gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować z ciasta małe kulki i układać je na przygotowanej blaszce. Wstawić je do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec 15 min. Po upieczeniu obtoczyć ciastka w cukrze pudrze. Można to zrobić dość obficie.

Smacznego:)

środa, 24 kwietnia 2013, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/24 12:47:17
Właściwie są jak amaretti!
-
2013/04/24 13:34:25
Bardzo ciekawe ciasteczka :)
-
2013/04/24 16:37:08
Zapach obecny przez kilka dni - to mi się podoba. Zresztą migdały w składzie też.
-
2013/04/24 18:28:49
Wyglądają ślicznie!:)
-
2013/04/24 20:26:45
tego typu ciasteczka lubię najbardziej !
-
2013/04/25 09:00:01
Uwielbiam! :) zjadłabym je wszystkie!
-
2013/04/25 23:29:21
Boskie te ciasteczka :)
-
2013/04/26 18:30:22
Wyglądają na bardzo delikatne:) .... mają fajny kształt, takie kopułki:)
-
Gość: prawda.pl, *.l.i24.pl
2013/12/04 18:31:34
nie pieką się 15 min tylko dłużej
-
2013/12/04 20:01:10
ciastka mają być białe i to zalezy od piekarnika, ja piekłam 15 min.