Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pikantne śledzie ze śliwką i cebulką

Jedzenie wigilijne nie jest tym, za którym tęsknię cały rok. Z potraw które pojawiają się na stole tego dnia najbardziej lubię barszcz czerwony z uszkami oraz  ryby i śledzie. Dlatego też co roku staram się wynaleźć jakiś nowy, ciekawy przepis. Dzisiaj proponuję pikantne  śledzie w oleju z cebulą i śliwkami. Przepis oczywiście przewiduje matjasy ale można zamienić je marynowane w occie. Też są pyszne:)

Składniki:

  • 5 filetów matjasa (lub marynowanych w occie)
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 3 cukrowe cebule
  • 3/4 szklanki oleju
  • papryka w proszku

Śledzie wymoczyć w mleku przez godzinę. Osączyć i starannie wysuszyć, pokroić ukośnie w kawałki. Śliwki pokroić w paski. Cebulę obrać i pociąć w krążki. W słoju układać warstwami śledzie, cebulę i śliwki, aż do wyczerpania składników. Całość zalać olejem (powinien dokładnie przykryć zawartość słoika. Wstawić do lodówki na 12 godzin, aby składniki się przegryzły. Na półmisku oprószyć śledzie papryką w proszku.

Smacznego:)

piątek, 14 grudnia 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/14 14:10:37
Ze śliwką lubię zarówno mięsa, jak i śledzie....
-
2012/12/14 16:30:08
mniam, mniam!
-
Gość: lipton, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 16:42:40
Super smaki:)
-
2012/12/14 18:36:46
To coś dla mnie, uwielbiam takie słodycze :-)
-
2012/12/14 19:08:35
Bardzo fajne :)
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 20:49:00
Poszukiwałam takiej inspiracji:)
-
2012/12/15 08:29:19
Mam podobnie, lubię Święta, ale wigilijne jedzenie to dla mnie trochę przerost formy nad treścią. Znam smaczniejsze dania niż karp, kapusta z grochem, czy piernik. Dużo pracy i hałasu o nic, dwanaście dań, z których w większości skubnę kawałek.
Pozdrawiam!
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/15 21:20:34
Pysznie wyglądają:)
-
2012/12/16 13:35:08
Super. Właśnie wykorzystałam przepis z Twojego bloga i wyszły przepyszne śledzie na święta... Jeszcze raz dziękuję i obiecuję zaglądać systematycznie.
-
2012/12/16 17:58:07
Bardzo się cieszę:)
-
2012/12/17 19:19:37
Wiosenko bo barszczyk z uszkami i śledzie już to do siebie mają, ze są najlepsze:) .... ja jeszcze dodatkowo zajadam się rybą po grecku:) .... fajne te śledzie ze śliwka:) pozdrawiam
-
Gość: marusia, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/17 08:35:25
Bardzo dobry przepis. Świetne połączenie smaków. Przyznam, że czegoś takiego szukałam: proste, głęboki smak, świetny kontrast między słodyczą śliwek a ostrością śledzia i cebuli. Bardzo się cieszę, że znalazłam tego bloga i 1000 i 1 inspiracji.