Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu  oglądalność przepisów na kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem,  na piersi kaczki. Chciałam go już dawno pokazać, ale niestety z pośpiechu skasowałam zdjęcie w aparacie.  Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Zmieniłam tylko nieco długość pieczenia bo nie lubię krwi na talerzu. Podane z jabłkami ale tym razem smażonymi. 

Źródło: Karol okrasa łamie przepisy + moje zmiany

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 twarde. soczyste jabłka
  • majeranek
  • 100 g masła
  • sól, pieprz, olej do smażenia

 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.  Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawić solą, pieprzem i tartą skórką pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać. Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek i majeranek. Przełożyć na drugą stronę i podsmażyć (smażyłam około 15 minut). Podsmażone piersi kaczki włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. (Według przepisu 6-8 minut ale wtedy mięso jest jeszcze krwiste). Na patelni po kaczce  włożyć pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, masło i smażyć chwilę. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać łyżkę miodu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażyć, aż sos zgęstnieje ale jabłka nie mogą się rozpaść. Przyprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, polewając sosem i obkładamy podsmażonymi jabłkami.

Smacznego:)

czwartek, 27 grudnia 2012, wiosenka27
Tagi: kaczka jabłka

Komentarze
2012/12/27 10:28:44
Bardzo apetyczna propozycja Wiosenko!
-
2012/12/27 10:54:42
Właśnie w te Święta miałam zamiar zmierzyć się z kaczuszką, niestety musiałam odłożyć te plany, ale nic straconego. Pysznie wygląda Twoje danie :)
-
Gość: aga, afku243.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/27 11:02:57
Kaczuszkę to ja lubię:)
-
2012/12/27 11:29:57
alez wyglada smakowicie:)
-
2012/12/27 15:15:21
Też robiłam ostatnio piersi kaczki. Chciałam zobaczyć, jak wygląda kaczka według szefów kuchni... wyszła idealnie, tylko podobnie jak Ty, stanowczo wolę mięso bardziej wysmażone.
Pozdrawiam!
-
2012/12/27 18:11:26
prawdziwie świąteczne danie.
pycha!
-
2012/12/27 18:31:10
Musi być pyszna! :-)
-
2012/12/27 19:01:38
zapowiada się smakowicie:) A ja też nie lubię krwi na talerzu;)
-
Gość: lipton, bnc14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/27 19:36:51
Takiemu daniu bym nie odmówila:)
-
2012/12/27 22:33:49
Też nie lubię krwi na talerzu. Z kaczką się nie znamy, ale zapewne poznamy.
-
Gość: borówka, agjf200.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/28 08:50:15
Kaczka ma bardzo smaczne mięso:)
-
2012/12/28 10:08:26
Ja też należę do osób, których mieso krwiste nie pociąga:) .... mój Mąż bardzo lubi kaczkę, ja troszkę mniej:) pozdrawiam
-
2012/12/28 13:06:14
Ależ to supersmacznie wygląda!
-
2012/12/29 07:16:18
oj, chętnie bym taką kaczuszkę zjadła :)
-
Gość: Marek, 217.76.61.18*
2013/01/07 08:26:23
To juz drugi Twoj przepis ktory wykorzystalem i znow strzal w 10, pozdrawiam
-
2013/01/07 14:46:17
Bardzo się cieszę i polecam kolejne:)
-
Gość: caro, 37.31.39.15.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/08 12:24:18
Wlasnie jestem w trakcie robienia piersiatek wg Twojego przepisu :-) zapach cudowny nadmienie ze pierwszy raz robie kaczuszke :-) jeszcze pare minut i sie zajadamy napisze jak wyszlo pozdrawiam :-)
-
2013/09/08 12:27:29
Nie mogę się doczekać Twojej opinii. U mnie dzisiaj też marynuje się kaczka i zaraz idę smażyć więc jeśli posmakuje ci ten przepis to zapraszam za kilka dni po kolejny:)
-
Gość: caro, 37.31.26.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/08 15:37:12
To po wszystkim :-) bardzo smakowalo niestety od meza uslyszalam slowa (nie moglas zrobic schabowego) no coz faceci to troglodyci nie znaja sie na dobrej kuchni :-) :-) :-) napewno bede czestym gosciem pozdrawiam i dziekuje
-
2013/09/08 15:50:18
To faktycznie, nie jest zbyt motywujące do dalszego przyrządzania kaczki. Trochę się dziwię bo wiem, z doświadczenia że to właśnie faceci są większymi miłośnikami kaczki, i nawet tu na blogu jakbyś przejrzała moje wpisy z kaczką to właśnie mężczyźni wypowiadają się o niej bardzo pozytywnie. No ale to wszystko jest kwestia gustu.
Moja dzisiejsza kaczka z kolei bardzo nam smakowała. Przepis za kilka dni:)
Pozdrawiam i dziękuję za info:)
-
Gość: caro, 37.31.26.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/08 16:34:42
Mowiac ofacetach mialam na mysli tych z mojej rodziny bo nie chce obrazaobrazac mezczyzn :-) i nie poddam sie bede dalej z nia walczyc czekam wiec na przepis :-)
-
2013/09/08 19:37:22
Bardzo słusznie, nie poddawaj się:)
-
Gość: Piotr, host-89-228-76-6.olsztyn.mm.pl
2013/09/25 18:53:20
Przepraszam, ale czy kaczka ma być pieczona w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem czy bez niego?
-
2013/09/25 18:55:39
Ja robiłam bez przykrycia
-
Gość: Dana, 89-68-35-163.dynamic.chello.pl
2014/01/03 21:01:38
Zrobiłam kaczkę wg.tego przepisu. Podałam w Sylwestra. Buła ZNAKOMITA.
-
2014/01/03 21:02:22
Cieszę się:)
-
Gość: , 31-209-194-161.dsl.dynamic.simnet.is
2014/01/04 00:38:50
A ja mam kaczuszke i jutro w/g przepisu Wiosny przygotuje
-
Gość: popo, eoo232.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/05 16:35:00
Koniecznie na samym koncu przygotowania tego przepisu, przed zredukowaniem (zageszczeniem sosu) dodajcie na patelnie 2 kieliszki czerwonego wina. Tworzy charakter.
-
Gość: lili, 46.204.36.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/02 08:59:39
Po prostu SUPERRRRRR!!!!!
-
2014/02/02 10:55:54
Bardzo się cieszę:)
-
Gość: pkuka, 89-64-219-39.dynamic.chello.pl
2014/04/16 17:57:34
To naprawdę godny polecenia przepis! Wyszło pysznie. Pozdrawiam!
-
Gość: Edyta, 87-207-180-147.dynamic.chello.pl
2014/08/14 16:08:35
Przepis rewelacyjny, domownicy zachwyceni:) proste, szybkie i pyszne!!! polecam
-
2014/08/15 18:10:41
Bardzo się cieszę I dziękuję za info. Pozdrawiam:)
-
Gość: Błażej, 89-79-250-164.dynamic.chello.pl
2014/11/04 11:58:39
Kaczka z tego przepisu jest pyszna! Właśnie będą ją robić ponownie:) Dla wszystkich wpisów dotyczących "Krwi na talerzu" - mięso upieczone na krwisto/różowo musi "odpocząć" Kilka minut po wyjęciu z piekarnika lub zdjęciu z patelni, wówczas soki z mięska nie wypływają a walory smakowe są bezkonkurencyjne:) Powodzenia!