Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biała ryba pod pierzynką chrzanową

Od kiedy pracuję w szkole bardzo nie lubię września, pomimo, że najczęściej jest to złota, polska jesień. Jest to bardzo trudny miesiąc biorąc pod uwagę czas potrzebny na "wejście w rytm" zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dlatego cieszę się, że się skończył i teraz będąc już we właściwym rytmie mogę funkcjonować normalnie tzn. wedle ściśle ustalonego (bardzo napiętego)  harmonogramu. I żeby tylko nie narobić sobie zaległości to może  uda mi się nawet regularnie prowadzić bloga. I  bardzo bym chciała nie musieć  gotować szybkich obiadów bo akurat wolę te bardziej wyszukane a nawet pracochłonne. Chociaż akurat przepis na białą rybę pod pierzynką chrzanową okazał się zbawienny, kiedy któregoś wrześniowego piątku,  trzeba było wygospodarować 25 minut między szkołą, radą i wyprawą na basen. Właśnie tyle czasu  zajmuje przygotowanie tej rybki, oczywiście pod warunkiem, że nie jest zamrożona.  Ryba jest wyśmienita. Połączenie masła, bułki tartej i chrzanu daje niesamowicie smaczną pierzynkę pod którą kryje się biała, apetyczna ryba. Przepis jest godny polecenia co niniejszym czynię. Polecam wszystkim zabieganym jak i tym co mają więcej czasu a chcą spróbować czegoć naprawdę smacznego:)

Źródło

Składniki:

  • 4 filety z białej ryby (u  mnie jak zwykle dorsz:)
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • biały pieprz
  • sól

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać obficie solą i pieprzem. Posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chrzan wymieszać z bułką tartą. Połączyć z resztą skropionego masła i rozłożyc na kawałkach ryby. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

wtorek, 02 października 2012, wiosenka27
Tagi: chrzan ryby

Polecane wpisy

  • Wielkanocna zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem

    Czas biegnie nieubłaganie i święta już za pasem. Dla mnie ten czas będzie krótszy niż dla wszystkich więc już od dziś zaczynam prezentację kilku moich wielkanoc

  • Chrzanowa pasta rybna

    Moje kolejne smarowidło do chleba to pasta rybna z mocną nutą chrzanową. Użyłam dorsza bo taką rybę miałam ale moim zdaniem na pastę najlepiej nadaje się makrel

  • Kanapki z wędzoną rybą i chrzanem

    W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji ( nie pamiętam w którym) pojawił się przepis na kanapki z wędzoną rybą. Właściciele restauracji chodzili na promocję z

  • Dorada w soli

    Sposób pieczenia ryb lub drobiu czy mięsa w soli nie jest bardzo popularny. Wiele osób go nie zna. A szkoda, bo pozwala uzyskać miękki, soczysty i wcale nie sło

  • Śledzie z jogurtem

    Zapraszam na pyszne śledzie z jabłuszkiem, czerwoną cebulką oraz suszoną żurawiną. Do tego delikatny jogurt i mamy super przystawkę. Polecam Składniki: 4 filety

Komentarze
2012/10/02 20:44:12
Z chęcią przyznaję, że przepis mi się podoba i ciekawa jestem smaku... Chyba każda pracująca i prowadząca dom babka prawie codziennie jest zmuszona robić szybkie obiady. Za to nadrabia w weekendy :)
-
2012/10/02 20:47:48
to musi być pyszne ...
-
2012/10/02 20:50:29
Patrycja, ja mam dokładnie tak samo, tylko gorzej jak weekend zajęty a ja we wrześniu nie miałam wolnego ani jednego. Ciągle jakies kursy, szkolenia i wyjazdy
Kasandra, ta rybka jest naprawdę pyszna więc polecam:)
-
Gość: lipton, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/02 20:50:54
Cóż za pyszności:)
-
2012/10/02 22:16:44
Pod taką pierzynką to sama bym się ukryła ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
2012/10/03 11:34:17
Faktycznie, zapowiada się pysznie :)

A ja lubię wrzesień, bo to ostatni miesiąc teoretycznego ciepła i większej ilości słońca ( z październikiem to już różnie bywa).

Pozdrawiam!
-
2012/10/03 15:35:02
Musze pokazać moim chłopakom, może zamarzy im się taki obiad:) ...bo mnie os ryb ostatnio odrzuciło:) pozdrawiam
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/03 22:24:28
Delicioius:)
-
2012/10/22 22:53:19
Zrobiłam dzisiaj na obiad i oficjalnie włączam na stałe do naszego menu :-). Dziękuję za przepis i pozdrawiam!