Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki burgerówki z sezamem

Wszystkim zwolennikom fast-foodów polecam dzisiejsze bułki. Przygotowałam je z myślą o domowych burgerach ale były tak pyszne, że zostały zjedzone z masłem i dżemem. Są lekko słodkawe, mięciutkie i puszyste. Bardzo zachęcam do wypróbowania  i wkrótce zapraszam na domowe chicken burgery.

Źródło

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)
  • 300 ml mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • 30g (2 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5g(1 łyżeczka) soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 Smacznego:)

poniedziałek, 27 sierpnia 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/27 09:57:18
To są bardzo pyszne bułeczki!
-
2012/08/27 10:06:43
Piękne ci wyszły :) i z domowych też robiłam chickenburgery!
Ale jak dla mnie muszą mieć mleko w proszku - nadaje im charakterystycznego smaku :))
-
2012/08/27 10:28:26
Nigdy nie robiłam sama podobnych bułek. Z taką to burgera zjadłabym z przyjemnością :)
-
2012/08/27 11:38:42
Ja też lubię drożdżowe wypieki z dodatkiem mleka w proszku. Te bułki, chociaz go nie mają, też sa pyszne:)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/27 11:39:00
Pyszne bułeczki:)
-
2012/08/27 12:03:31
oj, zjadłabym nie jedną taką bułeczkę...
-
2012/08/27 17:15:24
Pyszne i ładne. Te bułeczki świetnie smakują, idealne do domowych burgerów.
Pozdrawiam:)
-
2012/08/27 17:47:06
śliczne, takie.. domowe :)
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/28 08:53:55
Uwielbiam domowe pieczywo:)
-
2012/08/29 10:18:40
Robiłam te bułasie, są naprawdę przepyszne:) ...a na chicken burgery czekam:)
-
Gość: lipton, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/29 17:41:43
Te bułki muszą być pyszne:)
-
2012/09/02 08:48:05
Strasznie zachęcająco wyglądają.. choć ostatnio brak mi czasu na cokolwiek, więc nie wiem czy uda upiec mi się te maleństwa ;-S


www.przysmakiewy.pl