Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczka wieprzowa marynowana w żubrówce

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach przygotujcie mięso marynowane w wódce. Polędwiczka słodka to ta wspaniała część wieprzowiny, którą łatwo przygotować  i zawsze każdemu smakuje. Jabłka są może jesiennym dodatkiem ale znakomicie pasuja do żubrówki a przecież ja nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować ten przepis.

Źródło

Składniki:

  • 3 średnie polędwiczki wieprzowe
  • oliwa
  • sól i pieprz

Marynata:

  • ½ szklanki Żubrówki (lub Calvadosu)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte

Sos jabłkowy:

  • 2  łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki Żubrówki
  • 1 mała papryczka chilli (lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wymieszać składniki marynaty. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki (najgrubszą i najcieńszą część – odłożyć do przygotowania innego dania) i oprószyć solą. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce  3-12 godzin. Przygotować sos jabłkowy. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, szczyptę soli , papryczkę chilli, 2 łyżki Żubrówki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20-30 minut do czasu aż jabłka się rozgotują.  Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i przyrumienić  mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Polędwiczki podawać z sosem jabłkowym i  młodą marchewką ugotowaną na parze lub ulubioną sałatką.


Smacznego  :)

poniedziałek, 25 czerwca 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/25 15:07:12
o kochana zainteresowałaś mnie tą marynatą i to bardzo :)
-
2012/06/25 19:51:35
Dobry kawał mięcha ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: kochamoliwe.com, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/06/25 20:28:15
Rzeczywiście przyrządzenie tej polędwiczki nie wydaje się być skomplikowane. Poza tym jabłka pasują idealnie. Mięsko wygląda naprawdę apetycznie :)
-
2012/06/25 20:47:37
Bardzo smakowita!
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/26 06:02:34
Bardzo interesująca propozycja:)
-
2012/06/26 06:50:25
Polędwiczka wygląda na bardzo smaczną i soczystą. Ciekawy pomysł z tą żubrówką:-)
Pozdrowienia.
-
2012/06/27 07:56:55
Wiosenko niecodzienny pomysł na mięso macerowane w alkoolu ...ale znając właściwości trunków wnioskuję, ze musiało być niesamowicie kruche i soczyste:) pięknie podane:) pozdrawiam
-
Gość: qlenka, *.e-siemianowice.pl
2012/12/03 11:58:29
Wprowadziłam drobne modyfikacje (uproszczenia, z braku czasu) i wyszło genialnie :))
W skrócie - dla wyżej podanych proporcji (3 polędwiczki):
- cebulę dałam czerwoną (po 1 średniej na polędwiczkę),
- jabłka absolutnie razem ze skórką,
- oliwy więcej (ok. 1/3 szklanki).
- mięso pokroiłam w kawałki o długości mniej więcej równej szerokości polędwiczki,
- marynowałam też 24 h - bardzo polecam, bo smak mięsa był wyborny;
- zrezygnowałam z dodatkowej wódki w sosie - z przyczyn jak niżej.

Dając więcej oliwy, można obsmażyć mięsko na oliwie z zalewy - nie ma straty aromatu,
Kiedy kawałki są już pięknie przyrumienione, ale jeszcze lekko poddają się pod naciskiem,
można zdjąć z patelni i trzymać w cieple; w tym czasie na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pozostałą zalewę wraz z cebulą, chwilę dusimy, pozbywamy się nadmiaru oliwy, dodajemy jabłka pokrojone w ósemki wraz ze skórką i papryczkę chili. Kiedy cebula i jabłka zmiękną, dodajemy jeszcze na chwilę mięso, wyłączamy ogień i pozostawiamy wszystko na jakiej 15 min. żeby doszło. To wystarczy żeby polędwiczka pozostała cudownie miękka w środku, ale nie surowa. Sos oczywiście można przetrzeć, ja tego nie zrobiłam.
Ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni; dziękuję !