Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Keks imbirowy z rabarbarem

Ciasto, którę chcę Wam dzisiaj pokazać, jest niesamowite. Jest fenomenalnym połączeniem rabarbaru i imbiru w bochenku przypominającym piernik. Niesamowite zestawienie. Do tego  jest niezwykle mięciutkie, pulchne i pachnące. Bardzo polecam.

Źródło

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 125 g złocistego syropu (golden syrup, syropu klonowego lub miodu)
  • 125 g melasy
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki plus tyle cukru, by obtoczyć w nim rabarbar (2-3 łyżki)
  • 50 g kandyzowanego imbiru w cukrze, drobno pokrojonego

Mąkę wymieszać z sodą, imbirem i solą. W garnuszku roztopić masło, melasę, cukier i syrop. Lekko przestudzić, wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać do masy razem z mlekiem. Wymieszać. Następnie wmieszać rabarbar i imbir kandyzowany. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 h. Ostudzić w formie.

Smacznego:)

poniedziałek, 07 maja 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/07 14:28:21
mniam, mniam wyglada pysznie:)
-
2012/05/07 17:26:41
Wspaniały keks! On mnie u Liski juz tyle czasu kusi, ale jakoś nie mogłam się zdecydować, a tu proszę jeszcze Ty mnie kusisz ;-).
Pięknie wygląda!
-
2012/05/07 22:25:02
Imbir i rabarbar? To musi być to.
-
2012/05/07 22:37:11
Rzeczywiście super połączenie! Mniam:)
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/10 19:52:02
To ciasto musi być fantastyczne. Szkoda że nie mam melasy:(
-
2012/05/11 09:22:30
No proszę, rabarbaru w tak świetnym towarzystwie nie widziałam :)
-
Gość: lipton, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/11 17:16:50
Ojej, to musi być pyszne ciasto:)