Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek czekoladowy na migdałowym spodzie

U nas w domu nie było tradycji pieczenia mazurków i może dlatego nie przepadam za tym wypiekiem. Jedyną rzeczą, która mi się w nich podoba to dekoracja. Można popuścić wodze fantazji i za pomocą bakalii ustroić mazurka niczym drzewko bożonarodzeniowe. Ale szukając przepisu  na mazurka, musiałam znaleźć coś jeszcze co mnie do niego przekona i tą rzeczą tutaj była  masa. Uważam, że wszystko co zawiera mleko w proszku jest przepyszne. W połączeniu z migdałowym spodem masa smakuje całkiem nieźle a więc mazurek mogę zaliczyć do udanych (pomimo pewnych niedociągnięć).

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 75 g mleka w proszku
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • migdały, orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji

Do miski włożyć miękką margarynę, mąkę, zmielone migdały, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszać mieszadłami miksera. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm. Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Ostudzić.


Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i przesiane mleko w proszku zmieszane z kakao. Całość podgrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się połączą a masa stanie się gęsta i gładka. Na upieczone ciasto wyłożyć jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta. Zostawić na chwilę do zastygnięcia i udekorować bakaliami.

Smacznego:)

niedziela, 08 kwietnia 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/08 13:39:41
Śliczny :) Najlepsze życzenia!
-
2012/04/08 15:18:18
Śliczny mazurek. Ja uwielbiam,choć u mnie też kiedyś się ich nie robiło.

Pozdrawiam świątecznie :)
-
2012/04/08 16:09:54
Fantastyczny mazurek:) bardzo je lubię i wprowadziłam tradycję ich pieczenia do naszego domu:)
wielki buziak
-
2012/04/08 18:03:30
Wyglada cudnie! :-) I na pewno doskonale smakuje :-) A ja przepadam za czekoladą ;-)
-
2012/04/08 19:50:15
cudny :)

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
-
2012/04/08 21:09:47
śliczny!
-
2012/04/09 09:03:46
Przesmakowity :))
-
2012/04/09 11:47:36
Pyszności !
A ja w tym roku odpuściłam sobie robienie mazurka - po raz pierwszy od wielu lat... zwyczajnie nie dałam rady, bo czasu miałam mało - ale w przyszłym roku sobie odbiję ;)
-
2012/04/09 18:10:48
Niestety.. w tym roku nie udało mi się zjeść Mazurka.. ehh.. Twój wygląda smacznie!


www.przysmakiewy.pl
-
2012/04/09 22:06:14
U mnie w domu też się mazurków nie piekło, ale piekło się i piecze u teściowej. I to jakie dobre. A migdałowe lubię najbardziej.