Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczeń rzymska

Nie pokazywałam jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie docisnęłam ale bardzo dobrze smakuje. U mnie wersja bez jajka.

A dzisiaj wieczorem, mam nadzieję, rozstrzygnięcie konkursu herbacianego. Serdecznie zapraszam:)

Składniki:

  • 1 kg g wieprzowiny  bez kości
  • 80  dag mięsa z indyka
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • sucha kajzerka
  • 1,5 łyżki przyprawy typu vegeta
  • sól, pieprz
  • suszone zioła

Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę  niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody. Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 27 lutego 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/27 06:52:33
Pyszna pieczeń Wiosenko!
Miłego tygodnia:)
-
2012/02/27 07:18:10
Ja też często robię, nadzewając ją czasem czymś.
-
2012/02/27 07:20:53
Uwielbiam domowej roboty wędlinki i dodatki do kanapek, wygląda pysznie :)
-
2012/02/27 07:21:02
Pycha! Bardzo lubie taka pieczen chociaz sama robie ja zdecydowanie zbyt rzadko :)

Pozdrowienia.
-
2012/02/27 09:41:36
Mhmh.. taka pieczeń z pewnością smakuje.. wygląda obłędnie.. zjadłabym sobie z dodatkiem chrzanu i żurawiny ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2012/02/27 11:35:43
Kiedyś nie znosiłam i pieczeni rzymskiej i mielonych ...teraz mogłabym jeść co dzięń:) pozdrawiam ciepło
-
2012/02/27 13:28:11
bardzo lubię dodatkowo z jajkiem :))) wspaniały!
-
2012/02/27 14:04:10
Właśnie chodzi za mną jakaś domowa wędlinka...może by tak pieczeń zrobić? :)
-
2012/02/27 21:18:22
Wiesz, że jeszcze nie robiłam?
-
2012/02/27 21:23:00
Ja też dopiero od niedawna. Ale jak raz spróbowalam to teraz często ją robię bo lubimy:)
-
2012/02/29 18:49:04
Nie przepadam za tym daniem, bo nigdy nie wygladalo apetycznie. Teraz nawet nabralam ochoty, aby ja sprobowac:)
-
Gość: yjvguymhgvg, *.31-7-46.tkchopin.pl
2012/06/04 14:39:55
vegeta!!!!?