Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cannelloni po katalońsku

Kolejny raz miałam przyjemność gotować wspólnie z Ireną i Andrzejem. Tym razem Andrzej zaproponował cannelloni po katalońsku. Danie ogólnie znane, lubiane i na pierwszy rzut oka podobne do tradycyjnego cannelloni z sosem bolońskim. Jednak wątróbka czyni  nadzienie bardziej delikatnym natomiast por nadaje pewnej ostrości. Całość genialna. Bardzo dziękuję Grumkom za kolejne pyszne spotkanie  w wirtualnej kuchni:)

Źródło: "Cooking Spanish" Wydawnictwo Whitecup

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 125 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g kurzych wątróbek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany por
  • 2 i pół łyżki wytrawnej sherry
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 400 g rozgniecionych pomidorów z puszki
  • 70 g masła
  • 60 g mąki
  • litr mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 100 g sera manchego lub parmezanu.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać wołowinę, wieprzowinę, wątróbkę, cebulę oraz pora i smażyć przez 10 minut. Dodać sherry, tymianek, pomidory, połowę natki i smażyć 3 minuty lub do momentu aż większość płynu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masło rozpuścić na średnim ogniu. Dodać mąkę i smażyć do zezłocenia. Zdjąć z ognia i wlać mleko. Dokładnie wymieszać. Wstawić na ogień i gotować do zgęstnienia czyli ok. 15 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron nadziewać przygotowanym farszem. Układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Na wierzchu kłaść łyżką przecier lub passatę. Posypać serem i piec 40 – 45 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki.   

Smacznego:)

niedziela, 12 lutego 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/12 08:06:51
Dziękujemy za kolejne wspólne gotowanie;-)
Na nas również zrobił wrażenie dodatek kawałków wątróbki, no i przyjemnie wilgotna konsystencja;-) Miłej niedzieli;-)
-
2012/02/12 08:29:08
O kurczę, to rzezcywiście połączenie niecodzienne! :) Ciekawa jestem, jak to smakuje, bo wygląda super!
-
2012/02/12 08:57:32
pyszny pomysł na obiad :)
-
2012/02/12 10:35:47
a ja się dziwiłam dlaczego na obu blogach nagle jest to samo danie;)
-
2012/02/12 10:36:32
Zdarza nam się coś wspólnie ugotować:)
-
2012/02/12 10:49:55
Wspaniale wygląda, chyba się wproszę :)
-
2012/02/12 11:05:12
Szalenie mi sie podoba! Lubie znane dania w nowych odslonach :)
-
2012/02/12 11:05:15
Jak smakowalo tak jak wyglada, to tylko pozazdroscic :) Dodatek watrobki rzeczywiscie nieco dziwny, ale na pwno doskonaly.
-
2012/02/12 11:06:13
Oj jak dla mnie polaczenie tych wszystkich skladnikow na czele z watrobka jest idealne:)teraz sobie uswiadomilam ze dawno cannelloni nie robilam:)
-
2012/02/12 16:13:38
Gdyby nie ta wątróbka, to zjadłabym z miłą chęcią.
-
2012/02/12 18:36:06
Karolina, ta wątróbka tutaj nie jest taka straszna:)
-
2012/02/12 18:36:51
jak pięknie wygląda! niesamowicie apetycznie ;]
-
2012/02/12 18:38:31
Nie jestem pewna czy udałoby mi się przemycić wątróbkę, ale... czego oczy nie widzą + dużo sosu i sera :) Zrobię eksperyment na Mroziu :D
-
2012/02/12 18:39:20
Polecam:)
-
2012/02/12 19:30:31
ale pysznie! I to piękne zdjęcie! Super! Uwielbiam wątróbkę :)
-
2012/02/12 19:36:24
Ciekawi mnie ten dodatek wątróbki ....canneloni wygląda pysznie:)
-
2012/02/12 20:37:58
Pysznie podane!
-
2012/02/12 20:45:25
Dziękuję:)
-
2012/02/12 21:18:54
Bardzo smakowicie wygląda. Lubię nowe wersje, chętnie kiedyś spróbuję tej z wątróbką.
Pozdrowienia:)
-
2012/02/13 11:51:45
Wygląda smacznie, nigdy czegoś podobnego nie próbowałem.
W najbliższe wolne popołudnie będzie trzeba poeksperymentować z tym przepisem.
-
2012/02/13 14:59:32
Polecam. Naprawdę warto:)
-
2012/02/16 08:36:32
Mhmh.. uwielbiam nowości.. takiej wersji nie znam.


www.przysmakiewy.pl