Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet ze śliwką

Tak mi się ten pasztet udał,  i tak nam smakował, że w sobotę muszę zrobić znowu bo już go nie ma. Mięso delikatne, odpowiednio doprawione i wspaniale pachnące śliwką, z jej lekką słodyczą. Robiłam już kiedyś pasztet z zurawiną ale ten jest jeszcze lepszy. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 4 udka drobiowe
  • 20 dkg łopatki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • przyprawy (ok. 1 łyzka vegety lub kucharka)

Mięso z łopatki i udka ugotować. Boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.  Wątróbkę zaparzyć.  Cebulę pokrojoną w kostkę  przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa jaja, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę oraz suszone śliwki (wcześniej je namoczyłam). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.  Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.

Smacznego:)

 

czwartek, 12 stycznia 2012, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/12 17:06:57
Wspaniale wygląda Wiosenko. Bardzo lubię pasztet ze sliwką, moze tez kiedyś skuszę się na przygotowanie takiego :)
Pozdrowienia:)
-
2012/01/12 17:22:30
Ze śliwką jeszcze nie jadłam. Muszę się wreszcie zabrać za pieczenie pasztetu.
-
2012/01/12 17:36:28
I do tego bardzo apetycznie wyglada :)
-
2012/01/12 20:11:28
Najbardziej lubię pasztet właśnie ze śliwką...
-
2012/01/13 11:49:00
Akurat mam w domu chleb ze sliwką ...taki pasztet smakowałby z nim wybornie:)
-
2012/01/13 12:21:59
Pięknie wykonane, chodzi za mną danie ze śliwką....
-
2012/01/13 12:35:58
Ze śliwką nigdy nie jadłam. Użyłaś kalifornijskich śliwek, czy takich zwykłych suszonych?
Widać, że pasztet nie jest suchy, a to bardzo ważne :-)
-
2012/01/13 14:43:55
Uzyłam zwykłych śliwek, wcześniej namoczonych:)
-
2012/01/14 16:59:14
Właśnie za mną ostatnio chodzi taki pieczony pasztet. To jest może porcja na keksówkę?
-
2012/01/14 17:10:34
Andziu, tak ale na taką długą:)
-
2012/01/15 16:43:00
Nigdy jeszcze nie robiłam pasztetu, ale ten Twój bardzo kusi :)
-
2012/01/15 18:27:08
Dziękuję za odpowiedź:))
-
2012/04/05 15:14:14
Wiosenko, ile sliwek do tego pasztetu?
-
2012/04/05 15:15:27
Majanko, ile chcesz. Ja dałam około dwóch garści:)
-
2012/04/05 15:18:15
Dziękuje za szybką odpowiedź. Własnie gotuję mięsko na ten pasztet :))
Całuję :*
-
2012/04/10 17:31:04
Wiosenko, pasztet rewelacja! Dziękuję Ci za przepis. Wkrótce pojawi się u mnie na blogu.
Pozdrawiam :)
-
2012/04/10 17:35:15
Majanko, bardzo się cieszę:) I czekam na publikację:)
Pozdrawiam:)