Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 stycznia 2012, wiosenka27

Komentarze
2012/01/30 09:06:42
Mniam, moja ulubiona lazania to właśnie ta w tej wersji mieso plus szpinak :)
-
2012/01/30 09:58:52
Taka lazania nie może smakować źle ...kocham szpinak i mieso mielone w sosie też ....muszę kiedyś spróbować takiego połączenia:)
-
2012/01/30 11:01:18
Strasznie dawno nie jadłam lasagne i w sumie nie wiem, dlaczego. Przecież to fajny obiad jest - a ze szpinakiem tym bardziej.
-
2012/01/30 11:18:54
Owszem! Lubimy lubimy.. ale jakoś do tej pory jeszcze nie robiłam z dodatkiem szpinaku ;-)) Wygląda apetycznie!


www.przysmakiewy.pl
-
2012/01/30 11:19:07
Pewnie dlatego że mimo wszystko jest to pracochłonne danie:)Ja też za często nie robię choć bardzo lubimy:)
-
2012/01/30 11:23:58
Pracochłonne czy nie - wygląda obłędnie! I ja chętnie się piszę na kawałeczek;)
-
2012/01/30 18:07:09
Smacznie się prezentuje ! Narobiłaś mi chęci na taki makaron :)
Pozdrowienia
-
2012/01/30 18:43:23
Pysznie się prezentują warstwy...
-
2012/01/31 12:06:32
Ależ to jest wprost cudeńko :) Przypomina mi z wyglądu troszeczkę zapiekankę którą czasami częstuje mnie sąsiadka, tyle tylko , że tam dodatkowo jest marcheweczka :)