Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Ciągle wypróbowuję nowe przepisy na kaczkę bo dobrze przyrządzone mięso smakuje świetnie. Dzisiejszy przepis byłby bardzo podobny do tego z jabłkami i suszonymi śliwkami ale nadzienie zawiera miód i odrobinę cynamonu co czyni to danie wyjątkowym. Kolejny raz kaczka w pomarańczach musiała poczekać ale nie żałuję bo to miodowo - cynamonowe nadzienie  śniło mi się po nocy.

Źródło

Składniki:

  • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • rozmaryn
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól pieprz
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić  w kostkę. Do jabłek dodać żurawinę, skropić całość sokiem z cytryny, po czym dodać cynamon, kardamon i miód. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wypełnić wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyć. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawić kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjąć kaczkę z piekarnika i z obu stron naciąć skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlać czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę i przełączyć piekarnik na zapiekanie od góry.
 
Smacznego:)
czwartek, 05 stycznia 2012, wiosenka27

Komentarze
2012/01/05 06:51:16
Mmmm, wydaje się być niezwykle aromatyczna i smaczna:)
Miłego dnia.
-
2012/01/05 09:52:13
Uwielbiam taką kaczkę! Mogę wpaść do Ciebie na obiad? ;)
-
2012/01/05 15:53:31
Jasne, zapraszam:)
-
2012/01/05 17:30:39
Super wygląda i na pewno tak smakuje :)
-
2012/01/05 17:51:47
Grażynko, ta kaczka była jedną z lepszych jaką zrobiłam. Głownie dzięki cynamonowo-miodowemu nadzieniu:)
-
2012/01/05 18:07:24
Wiosenko a skąd u Ciebie tyle kaczek? Jakieś fajne miejsce znalazłaś? U nas w sklepach widziałam tylko raz i to od razu nadzianą.
-
2012/01/05 18:38:15
Karolina, poszukaj w Biedronce. Ja tam przeważnie się zaopatruję. A ostatnio widziałam nawet mięso z królika:)
-
2012/01/05 19:10:22
ależ ma wspaniale przypieczoną skórkę:) pozdrawiam Kochana:)
-
2012/01/05 20:24:28
bardzo apetyczna ta Twoja kaczka Wiosenko:)) pozdrawiam ciepło
-
2012/01/05 21:08:04
Bardzo wykwintne danie!
-
2012/01/05 21:48:20
Dziękuję bardzo:)
-
2012/01/06 16:01:05
w takim zestawie smakow kaczka na pewno smakuje pysznie:)
-
2012/01/06 16:41:45
też piekliśmy z jabłkami i żurawiną, ale nei pomyślełyśmy z mamą o cynamonie
-
2012/01/08 15:01:35
Wpraszam się po raz kolejny na Twój przysmak ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/01/08 21:13:11
prześliczne zdjęcie!
-
2012/01/08 21:24:41
Dziękuję:)
-
2012/02/07 18:19:56
Ale apetycznie wygląda:-))) muszę się jednak zdecydować taką sporządzić
-
2012/10/23 13:35:38
Po raz pierwszy w życiu upiekłem kaczkę z jabłkami i żurawiną z lekką modyfikacją w/w
przepisu w miejsce rozmarynu dodałem majeranku oraz dałem miód nawłociowy. Obawiałem się, że wyjdzie niejadalna ale wyszła super szczególnie cudownie wyszło nadzienie.Serdeczne dziękuję za doskonały przepis .
Następnym razem spróbuję upiec kaczkę idealnie zgodnie z przepisem .
Pozdrawiam
Jerzy
-
2012/10/23 14:25:41
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
-
Gość: pepik1401, afsl48.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/28 15:20:56
bardzo fajny przepis musze wyprobowac go:)
-
2012/11/28 15:29:19
Bardzo polecam:)
-
Gość: , apn-46-169-230-39.dynamic.gprs.plus.pl
2012/12/27 00:33:34
poprostu super jedzonko.dzięki
-
Gość: marzena, host178_8.datech.com.pl
2013/08/18 11:12:06
przepis z programu ugotwani.
kaczka przepyszna pieke ja od kiedy zobaczylam ja w programie ugotowani.
serdecznie polecam
-
Gość: fan ,,Ugotowanych , 87-207-175-175.dynamic.chello.pl
2015/01/16 16:16:01
Dlaczego nie napisałaś, że ściągnęłaś przepis z ,,Ugotowanych"? Jak dla mnie to jest nie fair. Takie podszywanie się pod czyjeś przepisy jest ,,niesmaczne". Jak się czujesz, gdy wszyscy zachwycają się ,,Twoim" przepisem, który tak naprawdę nie jest Twój? Odrażające...
-
2015/01/16 18:14:11
Ale przecież jest link pod zdjęciem, nie rozumiem tych oskarżeń i nawet nie powinnam publikować tego komentarza bo odrażające może być to, że ktoś mnie oskarża o coś a sam nie doczytał
-
Gość: fan ,,Ugotowanych, 87-207-175-175.dynamic.chello.pl
2015/01/18 13:12:42
Nadal uważam, że postępujesz nie fair. Z tym linkiem to tak, jak z najważniejszymi informacjami na umowie, które są napisane mikroskopijnym druczkiem i tak naprawdę nikt ich nie czyta. Czy nie uczciwiej byłoby napisać wprost, skąd pochodzi przepis ? Czy wszystkie ,,swoje" przepisy ,,pożyczyłaś" ( mówiąc delikatnie) od innych ? Moim zdaniem prowadząc bloga powinno się bazować na własnych, autorskich przepisach, nietypowych rozwiązaniach, poradach z własnego doświadczenia. Wiadomo,że nikt nie upiecze szarlotki z bananów czy ugotuje bigos z truskawek, bo każde z nich ma swoją specyfikę i podstawowe produkty , które muszą się w nich znalezć. Ale każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią, stara się do tych przepisów wnieść jakieś swoje innowacje nawet najprostsze np.dodatkową przyprawę, inne proporcje składników, cukier trzcinowy zamiast zwykłego, itd, itp. A jeżeli trafi się na idealny i sprawdzony przepis, i chce się nim podzielić z innymi, to w tytule zaznacza się skąd pochodzi.
-
2015/01/18 15:02:39
Każdy ma prawo do własnej opinii. Ja nie uważam żebym postępowała nieuczciwie i nie rozumiem skąd ten atak. Jeżeli pokazuję przepis od kogoś, zawsze podaję źródło i jest ono napisane taką samą czcionką co słowo wstępu na na górze i przepis pod zdjęciem. Ktoś przeczyta przepis a nie zauważy źródła? no sorry
Styl prowadzenia bloga to sprawa indywidualna, ja sobie wybrałam taki, bo tak mi wygodnie, z różnych powodów. I nie uważam, że tylko autorskie przepisy powinny znaleźć się na blogu. Wiele razy dotarłam do jakiegoś ciekawego przepisu dzięki temu, że właśnie był powielany na wielu blogach, co zwróciło moją uwagę lub wogóle pozwoliło mi się z nim dopiero zapoznać. Czasami też publikowałam-moim zdaniem-ogólnie znany przepis a ktoś mi dziękował bo dopiero teraz go poznał. Jeżeli komuś nie odpowiada i nudzą go treści zamieszczane na moim blogu nie musi tu po prostu zaglądać. I może sobie założyć własnego bloga i prowadzić go jak mu się podoba.