Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik na Guinnessie

Jak na osobę, która nie przepada za piernikami w tym roku zrobiłam juz trzeci. Pierwsze były ciasteczka, piernik dla cierpliwych już sobie leżakuje drugi tydzień a wczoraj zrobiłam szybki piernik na Guinnessie. Upiekłam go na wigilię klasową dla moich uczniów, ale niestety będę musiała zrobić coś innego bo został tylko malutki kawałeczek. Piernik kojarzy mi się z takim miękkim ale raczej ciężkim,  aromatycznym ciastem a ten jest pulchny i mięciutki. Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić polewy czekoladowej więc tę resztę co została posypałam cukrem pudrem. Piwo jest wogóle niewyczuwalne. Mieszając w misce klejące i ciągnące się surowe jeszcze ciasto  nie pomyślałabym, że może z niego wyjść taki fantastyczny piernik.

Źródło

Składniki:

  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 łyżeczki imbir
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Smacznego :)

poniedziałek, 19 grudnia 2011, wiosenka27
Tagi: imbir piwo

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/19 06:45:18
On jest przepyszny,uwielbiamy go :) W tym roku zrobiłam staropolski, wyszedł wieeelki,więc tego już nie zrobię raczej. A miałam zamiar ;-)
Pozdrowienia:)
-
2011/12/19 07:43:18
Ależ Ci puszyste wyszło! Też zamierzam je w tym roku przetestować :)
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/12/19 09:07:23
wygląda pysznie! a jak jest dodatkowo mięciutki i wilgotny to chętnie go zrobię, ale już raczej po świętach, bo do świąt czasu już mało a zaplanowanych przepisów juz całe mnóstwo :) pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/12/19 09:37:31
jaki puszysty... widać, że mięciutki i wilgotny, pychotka! :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/19 14:33:44
O jaki wysoki, widać piwo mu służy:)
-
2011/12/19 16:36:22
Przymierzałam się do niego i przymierzałam ale zawsze coś mi stawało na drodze...Pewnie to jeszcze nie mój czas, ale prawdą jest ,że wygląda cudnie :)
-
2011/12/19 18:03:38
Ponieważ ja też robiłam staropolski, to już kolejnego w tym roku nie dam rady. Ten jednak muszę spróbować za rok. Albo zupełnie bez okazji.
-
2011/12/19 18:40:01
Ciekawy ten piernik Wiosenko i faktycznie wyrósł pięknie :)
-
2011/12/19 18:55:55
Chodzi za mną ciągle ten piernik...
-
2011/12/19 19:31:48
Piernik na piwie jadłam pierwszy raz w tamtym roku, ale ten ma wspaniały kolor!!
-
2011/12/19 20:36:03
ja też mam na Niego Kochana wielką ochotę:) ...a co do piernika dla cierpliwych to cieszę sie, że zdecydowałaś się go zrobić ...i mam nadzieję, ze zasmakuje Wam równie mocno jak nam:) tymczasem ja zazdroszczę Ci tego kawałka, ktory się ostał:)
-
2011/12/19 21:51:17
jaki piękny, wyrośnięty! :)
-
2011/12/19 22:22:42
ale pulchniutki , śliczne fotki
-
2011/12/19 23:37:40
miałam go robić w ostatnie święta...ale nie udało się
w te Święta chyba będzie gościł również na moim stole :)
-
2011/12/20 08:25:39
Wiosenko, ten dla cierpliwych, to może staropolski? Jeśli tak, to powiem Ci, że jest przepyszny!
A na taki na piwie też mam ochotę:)
-
2011/12/20 11:26:55
Prezentuje się pięknie, taki ciemny i gąbkowy :D Bardzo lubię takie ciasta, przypominają mi pierwsze upieczone przeze mnie ciacho, czyli biszkopta :] Nie dziwi mnie, że tak szybko zniknął :D
-
2011/12/20 11:46:38
Solidnie się prezentuje;-)
-
2011/12/20 20:49:24
Takie 'wymiary/rozmiary' ciast uwielbiam. Przynajmniej wiem co jem ;-D


www.przysmakiewy.pl