Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
Blog > Komentarze do wpisu
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

Przepis na to danie znalazłam u Magdy, ale jak się za chwilę okazało podczas wertowania świątecznych magazynów, już kiedyś "odfajkowałam" go do zrobienia tylko jak zwykle nic z tego nie wyszło. Tym razem mocno zachęcona przez Magdę, nie odkladałam go już ani chwili dłużej. Danie jest niezwykle proste, można powiedzieć, że robi się tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty,  wklada w nią mięso i gotowe. Kiszona kapusta jest bardzo wyraźna i nadaje temu daniu prawdziwego charakteru a mięso w niej upieczone  smakuje po prostu rewelacyjnie. Od siebie dodałam łyżeczkę kminku bo uważam, że świetnie pasuje do kapusty kiszonej. W czasie gdy mięso się piekło wstawiłam również  do piekarnika ziemniaki, które idealnie się tu nadawały.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (ok. 3cm)
  • 600g kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • ½ łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka kminku

Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek obsmażyć na gorącym oleju, z każdej strony po około 1 minucie. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukać wodą i odsączyć. Dorzucić potartą marchewkę, oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać oliwę, cukier i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku oraz kminkiem. Dokładnie całość wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać resztę tłuszczu po obsmażaniu karkówki, na to ułożyć dwa plastry mięsa, a na nie połowę kapusty. Na to kolejne dwa plastry karkówki i całość pokryć resztą kapusty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150'C przez około godzinę, ja piekłam pod folią aluminiową.

Smacznego:)

wtorek, 06 grudnia 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/12/06 06:46:02
Ciekawy to pomysł na obiadek :)
-
2011/12/06 08:46:52
No i znów zgłodniałam :-) Każde odwiedziny u Ciebie tak na mnie smakowicie działają :-)
-
2011/12/06 13:17:18
Ostatnio koleżanka mówiła mi, ze właśnie w ten sposób mięso robi i bardzo ten sposób zachwalała:) ....a skoro i Ty zachwalasz to muszę kiedyś takowe zrobić:)
-
2011/12/06 14:34:10
Tak, naprawdę polecam. Nie będziecie żałować:)
-
2011/12/07 21:58:09
Pyszne polskie smaki...
-
2011/12/20 20:58:48
Bo nie ma jak w polskiej kuchni...


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: aka, gfg226.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/02 13:59:55
Pychotka. Ja dodaję śliwki suszone.