Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kaczka pieczona

Tym razem w rękawie. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo soczyste. Całą noc leżakowało sobie w marynacie więc miało czas przesiąknąć wspaniałymi aromatami. Uwielbiam tak pieczone mięsa. Moja kaczka nie była zbyt duża dlatego piekłam ją 1,5 godziny. Po podanym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam mięso aż do wystygnięcia. Jest to taki, moim zdaniem,  szlif w pieczeniu mięs.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • oliwa
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek 

Oczyszczoną kaczkę natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Spryskać oliwą. Wstawić na noc do  lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do rękawa i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Pieck przez 20 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć do 180 i jeszcze piec około 1 godziny.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso aż wystygnie.

W czasie gdy kaczka się piecze polecam wstawić do piekarnika ziemniaki, porkojone w kawałki, slropione oliwą oraz posypane ziołami i przyprawą do ziemniaków.

Smacznego:)

niedziela, 11 grudnia 2011, wiosenka27
Tagi: kaczka

Komentarze
2011/12/11 08:12:11
Jak pysznie wygląda!:)
-
2011/12/11 14:52:38
uwielbiam kaczkę, a dawno jej nie jadłam...
-
2011/12/11 15:16:29
Wygląda wspaniale. Kaczki jeszcze nie piekłam.
-
2011/12/11 16:06:02
mniam
-
2011/12/11 17:44:20
Od razu przypominają mi się obiady u mamy, wygląda bardzo apetycznie u Ciebie !:)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/12/11 19:48:47
Uwielbiam pieczoną kaczkę, a Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie !
Pięknie zrumieniona, aż kusi , żeby się nią częstować :)
-
2011/12/11 22:43:27
ja za kaczka nie przepadam jakoś ...ale pieczenie w rękawie uwielbiam ...bo w nim każde mieso jest soczyste:)
-
2011/12/20 19:58:13
O mamo! Wspaniala! Slinotoku dostalam! Uwielbiam pieczona kaczke!!
-
2011/12/20 20:54:43
Też ostatnio miałam okazję jeść kaczkę, Twoja wersja też mi odpowiada.


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: Buni2303, 94.42.113.22*
2012/01/29 10:07:12
Super przepis dla początkujących, albo jak w domu jest tylko kaczka...
-
Gość: aga, 62.61.42.14*
2012/04/03 11:48:50
Własnie ja zrobilam:)) jest pyszna i wyglada super....
-
Gość: Kasia, 231-dzi-2.acn.waw.pl
2012/04/07 11:37:55
przepyszna kaczka mi się upiekła :) dzięki za przepis
-
2012/04/07 13:27:49
Cieszę się:) Pozdrawiam:)
-
Gość: , 91-193-208-101.eimperium.pl
2012/05/04 21:15:48
Ja też się ciesze i pozdrawiam
-
Gość: Kaczucha, 178.183.182.39.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/09/19 11:51:20
Ja nie przepadam za kaczką, mój mąż natomiast pochłonie każdą jej ilość. Zaraz się zabieram za jej przygotowanie. Ups... Nie wiem czy mam rękaw. No nic coś innego wymyślę. Lubię gotować:)
-
Gość: polo, 178-37-216-91.adsl.inetia.pl
2012/12/07 12:57:00
Wszystko zrobiłem dokładnie wg tego przepisu. Przekonałem się, że jest to najprostszy i najszybszy sposób pieczenia kaczki, bez przewracania w brytfance co kwadrans, polewania tłuszczem, sprawdzania miękkości etc. Kaczka wg tego przepisu była soczysta, mięciutka i smaczna.Swoją dodatkowo "nafaszerowałem" pigwą. Pozdrawiam.
-
2012/12/07 16:21:58
Dziękuję bardzo:)
ps. Fajny pomysł z pigwą:)
-
Gość: moby, host-217-96-116-243.tvkstella.pl
2012/12/14 21:26:54
Zamiast rękawa (bywa uciążliwy w użyciu) piekę mięsa w naczyniu żaroodpornym z zastosowaniem folii aluminiowej. Folię daję pod pokrywkę. Efekt jest taki sam jak pieczenie w rękawie. Jeśli chcę przyrumienić mięso , to pod koniec pieczenia zdejmuję folię.
-
Gość: seb, 088156134099.radom.vectranet.pl
2012/12/22 21:32:56
jutro będzie pieczyste :)
-
Gość: Adameus, 89-68-149-184.dynamic.chello.pl
2012/12/24 07:56:32
Czym najlepiej taką kaczkę wypełnić
-
2012/12/24 08:35:13
Ja upiekłam samą bez nadzienia, ale fajnie jest nafaszerować ją jabłkami wtedy jest wilgotna:)
-
Gość: kasiek, host218.b.glogowek.net
2013/01/12 14:58:57
Przepyszna. Uwielbiam takie proste przepisy. Polecam!
-
Gość: Dialer1, 093105100054.pila.vectranet.pl
2013/09/05 10:12:01
Od ponad roku śni mi się kaczka, której w życiu jeszcze nie piekłem. Ten przepis wpadł mi w oko i właśnie przyżadzam swoją pierwszą kaczuchę :) O efektach poinformuję.
-
Gość: Zosia, aeq238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/16 22:15:36
Właśnie jutro mam na obiadek kaczuszkę w środku jabłka a w koło śliwki jest super ,pozdrawiam
-
Gość: tomeksss, public-gprs177667.centertel.pl
2014/06/08 18:42:49
Mięso pozostawione w piekarniku do ostygnięcia to nie szlif, tylko skapcanienie mięsa. Po upieczeniu mięso należy natychmiast wyjąć. Gwałtowna różnica temperatury spowoduje zahartowanie mięsa i zamknięcie się soków w środku. Oczywiście ew. wyluzowanie i krojenie kaczki robimy po całkowitym ostygnięciu.
-
2014/06/08 18:58:09
Nie uważam żeby moja kaczka była jakaś skapcaniana cokolwiek to oznacza. Ale dziękuję za wskazówkę.
-
Gość: tomeksss, public-gprs177667.centertel.pl
2014/06/08 19:21:02
To spróbuj jej następnym razem nie zostawiać w piecu a zobaczysz, że będzie jeszcze lepsza. Poza tym jako piekący kaczki często i zawodowo, proponuję sprawdzenie tej metody: zamarynwana dzień wcześniej kaczka idzie do ZIMNEGO (!) pieca na 175 stopni (przy termoobiegu) lub 185-190 (bez termoobiegu) na 1h 10min do 1 h 20 min (zależnie od wieelkości kaczki). Podczas pieczenia nie robimy zadnych zmian temperatury. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy, czy przy naciśnięciu uda od strony połączenia z korpusem wydziela się dobrze upieczony sos. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast kaczkę z piekarnika i studzimy. Zimną ładnie luzujemy, kroimy na plastry i podajemy na jabłkach zazmażonych z cukrem i majerankiem, polaną delikatnie sosem malinowym lub truskawkowym. Kaczka zawsze wychodzi soczysta, nie przesuszona. Polecam i życzę smacznego.
-
2014/06/08 19:33:49
Ok, spróbuję tej metody. Dzięki