Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z bakaliami

Tym co trochę mniej lubią mak w strucli  polecam świąteczne ciasto drożdżowe z bakaliami. Mięciutkie, maślane, po prostu pyszne.Trochę pękło mi na górze ale właściwie to nie miało znaczenia bo bardzo szybko zniknęło. Polecam nie tylko na święta:)

Źródło

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 230 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
    250 g mieszanych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, orzeszki, itp)

Do posmarowania: Jajko wymieszane z łyżką wody lub śmietanyDrożdże wymieszać z łyżeczką cukru i dodać do ciepłego mleka, odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wlać rozczyn, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zagnieść ciasto - będzie dosyć luźne, ale nie należy dosypywać zbyt wiele mąki - jeśli się na to zdecydujemy, dodajemy jej max 100 g. Ciasto powinno być dosyć luźne.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1,5 h., aż podwoi swoją objętość. Ciasta z dodatkiem masła zwykle rosną dłużej niż tradycyjne ciasto na bułki, ale wszystko zależy od temperatury otoczenia.W połowie wyrastania, wbić w ciasto pięść, by je odgazować. Do wyrośnietego ciasta dodać bakalie i delikatnie wgnieść je w ciasto.Ciasto uformować w placek, przełożyć go do przygotowanej formy (jeśli nie mamy innej, może to być nawet keksówka), wypełniając ją maksymalnie do połowy wysokości.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 40-60 minut, aż wypełni formę.Piekarnik nagrzać do 220 st C.Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec ok. 30 minut, do czasu zrumienienia.Upieczone i ostudzone ciasto można posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego:)

piątek, 16 grudnia 2011, wiosenka27

Komentarze
2011/12/16 06:46:31
Mniam, drożdżówa!:)
-
2011/12/16 11:14:03
Ja bym wybrała strucle z makiem, ale coś mi podpowiada, że Ty wolisz taką bakaliową :D Obie propozycje są bardzo fajne i świąteczne do szpiku kości :]
-
2011/12/16 14:41:51
Tak, ja wybrałabym ciasto drożdżowe z bakaliami:)
-
2011/12/16 15:54:22
Uwielbiam ciasta drożdżowe, jednak na Święta strucla musi być obowiązkowo:)
-
2011/12/16 19:03:48
Pięknie wypieczone, super się prezentuje:-)
-
2011/12/16 19:20:26
Fajny drożdżowy keks :)
-
2011/12/16 22:03:55
cudne! taaakie puchate i taaakie pyszne:)
-
2011/12/17 21:51:07
Uwielbiam ciasta drożdżowe z bakaliami musi być pyszne, piękne!
-
2011/12/20 20:51:26
MHmh.. w sam raz do kakao ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: Loretta, user-46-112-209-174.play-internet.pl
2013/03/30 10:14:53
Wczoraj upiekłam i wreszcie drożdżowy sukces! Wcale nie gniotłam długo...wręcz...odłożyłam na chwilę gniecenie by dokończyć oglądanie filmu a tu ciasto wyrosło histerycznie. Więc już nie ruszałam tylko zaniosłam do kuchni przy odpalonym malutkim palniku (oczywiście nie na palnik) by miało na pewno ciepło. Dałam ciut za dużo drożdży więc wyrosło błyskawicznie, poczekałam aż dwukrotnie (raz w misce a raz na blaszce) zwiększy objętość i siup do piekarnika. I wresszzzcie mam łatwo wyrabialne ciacho drożdżowe. Dziś zaczęło znikać (co tam, przed świętami też trzeba się rozpieszczać). Dziękuję za przepis, jest moim idealnym!